17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNevralgii de toamna

Nevralgii de toamna

Zarind pe culoarele Universitatii persoane mai in virsta purtind cu constiinciozitate in ambele miini sacose incarcate, mi-am dat seama ca a venit toamna; si o data cu ea, sesiunea de restante. Restantele unei generatii debusolate, convinse de realitati ca valoarea si cinstea nu inseamna azi mare lucru la noi, dar totusi, in Canada vor avea nevoie de diploma. „Toamna se numara bobocii“, se spunea pe vremuri. Dar timpurile s-au schimbat, bobocii au crescut… Asa ca toamna asta se numara curcanii… corupti. Au iesit la socoteala 38. Ceea ce i-a indignat pe parlamentari; „Cum, numai 38 de politisti corupti? Ne asteptam totusi la vreo 40“. Si nu putem nega competenta unor parlamentari, experienta unor prieteni sau cunostinte ale lor, care au obtinut cu usurinta (sa-i zicem asa) salvatorul NUP. Asa ca e bine sa avem mai multi banuiti de coruptie ca sa fie pina la urma si vreo doi pedepsiti.

Asa ca se va institui o comisie parlamentara de cercetare a coruptiei in politie. Daca acum politia ar face o comisie de cercetare a problemelor de acelasi tip printre parlamentari si daca cele doua comisii si-ar lua treaba in serios, atunci am cam ramine fara politie si fara parlament. Ar fi in afara oricaror banuieli membrii celor doua comisii si alti citiva din afara lor, care vor trebui supusi unui examen psihiatric.

Lasind la o parte gluma, cantonarea totala a suspiciunilor de coruptie numai asupra politiei are ca scop prezentarea celorlalte institutii ale statului drept albe si imaculate, ca o angelica mireasa, a carei puritate nu poate fi intinata de faptul ca este usor gravida fiindca a fost putin violata. Dar, vorba poetului: „Nu de coruptie ma cutremur, ci de intinderea ei“.

Intre timp, cu inalt simt patriotic, cite un politist se lasa prins cu niste dolarei in mina sau gaurind o conducta petroliera; asta pentru a demonstra ca cifra de 38 de corupti este totusi mica. Si dind dovada de curaj, iata ca a fost arestat si un mare director. Si ce-i cu asta! Citi n-au mai fost arestati! Dar citi au fost pedepsiti? Si cit din ce s-a furat a fost recuperat? Cum tot ii place domnului Iliescu modelul suedez, suedezii au taiat, vreme de aproape un secol, mina dreapta a celor prinsi furind. Cel putin, in cazul politistilor, experienta lui Fane Spoitoru ar fi benefica.

Dar daca am aplica acest model suedez, n-am fi oare in pericol sa ajungem un popor de ciungi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS