8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţământul a pierdut 80 de miliarde de lei

Învăţământul a pierdut 80 de miliarde de lei

Sumele alocate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru investiţii şi dotări, pe care autorităţile din judeţul Olt nu au fost capabile să le folosească, se ridică la aproximativ 80 miliarde de lei vechi, bani care trebuie returnaţi.

OLT. Aproximativ 50 de miliarde de lei vechi s-au pierdut dintr-un foc prin acceptarea contestaţiei formulate în urma licitaţiei pentru achiziţia de calculatoare şi echipamente. Deşi licitaţia a avut loc în vară, răspunsul s-a transmis de-abia în cursul acestei luni, timpul rămas până la sfârşitul anului fiind prea scurt pentru lansarea unei noi licitaţii.

Alte 30 de miliarde de lei vechi au fost retrase din fondurile alocate pentru programul de campusuri şcolare. În judeţ sunt patru campusuri în lucru, pentru unul dintre acestea fiind cheltuită întreaga sumă alocată până în prezent. Probabil nu întâmplător, campusul care a „înghiţit“ până acum întreaga sumă alocată, 19,2 miliarde de lei vechi, este cel al Grupului Agricol Scorniceşti, de această investiţie ocupându-se îndeaproape fostul inspector şcolar general, Carol Kovacs.

Din totalul sumei alocate pentru campusul de la Osica de Sus s-au cheltuit doar 1,4 miliarde, 15 miliarde întorcându-se la buget. Aici vina pare să fie a autorităţilor locale, care nu au reuşit să realizeze în timp util proiectul, fiind astfel întârziată şi licitaţia pentru execuţie. Şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina sunt probleme, cheltuindu-se 10 din cele 16 miliarde alocate, investiţia fiind în execuţie. Alte opt miliarde se returnează de la Grupul Şcolar Agricol Corabia, constructorul făcând lucrări de doar 8,92 miliarde.

Cu toate că lucrurile nu stau deloc bine, pentru situaţia dramatică privind stadiul lucrărilor convocându-se, până acum, şedinţe peste şedinţe la judeţ, dar şi la nivel naţional, inspectorul şcolar general Nicolae Drăghici a declarat că la întâlnirea cu ministrul Adomniţei, care a avut loc la începutul săptămânii, săpuneala au luat-o alte judeţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU