9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBenefiicile consumului de ceapă

Benefiicile consumului de ceapă

Dr. Ovidiu Bojor (93 de ani) afirmă despre ceapă că are proprietăţi terapeutice excelente.

Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizând sângele, pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice şi apariţia unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapa conţine un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapa are efecte stimulente dar şi calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul şi rinichii, având o acţiune diuretică care ajută la eliminarea ureei şi a clorurilor. Ceapa este benefică în caz de: răguşeală, tuse, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardită, prostatita, adenom de prostată. Datorită proprietăţilor antiseptice poate fi folosită şi extern în caz de: stomatite, afte bucale, furunculoză, abcese, panariţiu, negi, pistrui, ulceraţii cutanate, degerături, înţepături de insecte. Aplicaţi local cepe coapte sau sub formă de suc de 3-4 ori pe zi.

Mod de aministrare: Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteţi lua tinctura de ceapă, preparată în casă: tăiaţi 2 cepe mici felii şi puneţi la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsaţi 10 zile, apoi strecuraţi şi luaţi câate 2 linguriţe pe zi, cu puţină apă, înainte de masa de prânz şi de cina. În caz de prostatite şi diabet de tip 2 faceţi cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tuse, laringită, bronşite, beţi decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecţiuni biliare puneţi 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline şi luaţi 2-3 linguriţe pe zi.

Tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subţierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge şi curăţă sângele de grăsimi nesănătoase.

Colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei şi vor fi prevenite accidentele cardiovasculare

Prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulţirea bacteriilor bune din colon şi ajută la reducerea riscului creşterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului.

Constipaţie şi flatulenţă – pentru ameliorarea constipaţiei cronice şi flatulentei se va consuma ceapă din belşug.

Diabet – cromul din compoziţia cepei menţine sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină şi creşte toleranţa la glucoza.

Proprietăţi diuretice şi de curăţare a sângelui – ceapa împiedică retenţia de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta şi artrita

Tulburări ale urechii – pentru a opri tinitusul, în anumite culturi se introduce în ureche puţină vată înmuiată în suc de ceapă.

Căderea părului– cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămână timp de două luni duce la regenerearea părului.

Rapel imunitar – ceapa intensifică circulaţia sanguină şi stimulează transpiraţia. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecţiilor, reduce febra şi transpiraţia manifestate în răceală şi gripă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS