17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPatru trucuri care te vor ajuta să previi indigestia după masa de Crăciun

Patru trucuri care te vor ajuta să previi indigestia după masa de Crăciun

Friptura de porc, sarmalele, salata de beouf, piftia, cârnaţii, toba şi cozonacul sunt preparate nelipsite de pe masa de Crăciun.

Nutriţioniştii avertizează că, dincolo de faptul că aceste feluri de mâncare au multe kilocalorii, ele favorizează şi apariţia indigestiei.

Medicii spun că trebuie să ţinem cont de câteva lucruri esenţiale pentru a preveni această afecţiune des întâlnită în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie csid.ro. Iată care sunt acestea:

– Legumele şi fructele trebuie mâncate din abundenţă. Potrivit nutriţioniştilor, strugurii, ananasul, merele, portocalele, grapefruitul, lamâile, mango, varza, conopida, broccoli, morcovii, ţelina, cartofii fierţi în coajă şi salata verde sunt alimentele cele mai indicate. Busuiocul, rozmarinul, cimbrul, mărarul şi pătrunjelul sunt condimentele care „antrenează” organismul să facă faţă mesei copioase de Crăciun.

– Faceţi pauze între mese şi evitaţi asocierile greşite între alimente. Friptura de porc nu se va asezona cu o porţie de cartofi prăjiţi. Salatele din crudităţi sunt alegerile potrivite. Nutriţioniştii recomandă o pauză de cel puţin o oră între felurile de mâncare.

– Apa nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, aceasta reducând aciditatea  în stomac. Acelaşi efect îl are şi sucul proaspăt din cartof. Sunt contraindicate băuturile care conţin cofeină şi ţigările, deoarece acestea irită esofagul.

– Iaurtul şi alte produse lactate probiotice sunt remedii eficiente împotriva afecţiunilor digestive care apar după petrecerea de Crăciun. Aceste alimente oferă organismului bifidobacterii, bacterii prietenoase, care favorizează procesul de digestie. Acestea se găsesc în mod natural în tubul digestiv, dar sunt distruse de antibiotice şi alte medicamente, de alcool, dar şi de aciditatea gastrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS