17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIdei pentru un mic dejun de post sănătos

Idei pentru un mic dejun de post sănătos

Suntem obişnuiţi ca dimineaţa să mâncăm omletă, ouă fierte, pâine cu unt, brânzeturi, iaurturi, etc. Însă, în perioada postului, obiceiurile alimentare trebuie schimbate. Acum este momentul să combinăm corect alimentele, să fim inventivi şi să adăugăm mereu ingredientul minune numit dragoste. Astfel, perioada de post va fi una de purificare, atât fizică, cât şi spirituală.

Cinci idei pentru un mic dejun delicios de post simplu, rapid, sănătos şi delicios

Salată de ghebe/ciuperci Pleurotus cu mărar. Ciupercile se spală foarte bine, se pun la opărit în apă fiartă cu sare şi oţet, se ţin pe foc câteva minute. Se scurg şi se mai spală o dată. Se pun într-un castron, se adaugă ulei de măsline extravirgin (sau de dovleac, susan, struguri, etc.), oţet (balsamic, fără coloranţi şi conservanţi), sare marina, mărar proaspăt tocat.

Pate de linte (cu sau fără avocado) cu salată de andive. Lintea trebuie pusă în apă cam cu o ora înainte de a fi pregătită, după care se fierbe maxim 15 minute şi se trece în blender. Se adaugă ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare marina, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe). Că să iasă mai cremos se poate adaugă o jumătate de avocado bine copt. Pentru salată de andive procedăm astfel: se curată frunzele exterioare veştede, după care se spală şi se pregătesc folosind vinegrete pe baza de ulei de măsline extravirgin, suc de lămâie proaspăt stors, sare de mare, piper măcinat. Andivele stimulează activitatea ficatului/digestia şi sistemul imunitar, conţin antioxidanţi cu proprietăţi anticanceroase şi reglează energia corpului.

Hummus (pastă de năut) cu tahini. Năutul se lasă în apă timp de 2-3 ore, apoi se trece în apă fiartă, unde se lasă din nou cam 20 de minute, după care se scurge şi se pune în robotul de bucătărie. Se combină cu ulei de măsline (sau alte tipuri de ulei presat la rece), puţin usturoi, piper proaspăt măcinat, sare de mare brută, apă, ardei roşu, zeamă de lămâie şi verdeaţă proaspătă (mărar, pătrunjel). Se poate adaugă tahini (pastă de susan), ceea ce va face pateul mai cremos şi îi va oferi un gust aparte.

Guacamole sau pastă de avocado. Se pisează cu furculiţa un avocado bine copt, se amestecă cu puţină sare marina, piper, suc de lămâie, mărar şi foarte puţină ceapă verde (o codiţă, doar pentru a-i da gust). Se adaugă o roşie mică tăiată cubuleţe şi, după preferinţe, ardei sau praf de chilli. Se pot adaugă seminţe de în, dovleac sau susan, măcinate. Se poate servi cu salată de baby spinach.

Lapte vegetal (de migdale, quinoa, ovăz, orez, cocoş etc) cu fulgi de ovăz. Atunci când cumpăraţi lapte vegetal, citiţi cu atenţie eticheta pentru a va asigura că nu conţine aditivi alimentari (ex: gumă xantan, guar sau gellan). Dacă se poate, alegeţi variantele bio. Se pune laptele vegetal peste fulgii de ovăz (laptele se poate încălzi puţin), se adaugă scorţişoară, fulgi de nuca de cocoş, stafide, nuci, alune, seminţe, goji, migdale etc.

Sursa: doctormenci.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS