21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinReţeta zilei: Prăjitura lui Moş Nicolae

Reţeta zilei: Prăjitura lui Moş Nicolae

În această noapte, toţi copiii îl aşteaptă nerăbdători pe Moş Nicolae. Iar noi v-am pregătit o reţetă pe care părinţii o pot pregăti cu ajutorul micuţilor, special pentru Moş Nicolae.
Reţeta este foarte uşor de făcut, ingredientele sunt la îndemână, iar reuşită prăjiturii garantată.

Ingrediente: două căni de făină (căni de 200 de mililitri); două linguri de făină în plus; o linguriţă de praf de copt; o jumătate de linguriţă de sare; 200 de grame de unt; o cană de zahăr (tot de 200 de mililitri); o lingură de esenţa de vanilie; coaja rasă de la o portocală; patru ouă; 150 de grame iaurt; trei linguri de lapte; 100 de grame de stafide negre;
100 de grame de stafide albe; 100 de grame de miez de nucă mărunţit; 200 de grame de seminţe de susa; o mână de fistic mărunţit.

Pentru glazură: 100 de grame de smântâna; cinci linguri de zahăr; esenţă de vanilie

Mod de preparare: Unge o tavă rotundă cu o bucăţica de unt şi tapetează-o cu puţină făină. Amesteca făina cu praful de copt şi sarea. Cerne amestecul şi lasă-l deoparte. Pune în făină stafidele, toate seminţele şi nucile şi amestecă uşor să se împrăştie în mod egal. Untul, lăsat la temperatură camerei, circa 30 de minute, ca să se înmoaie, se amestecă bine cu zahărul, până rezultă o cremă de unt. Adaugă coaja de portocală şi vanilia, apoi ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare. Apoi adaugă iaurtul în care ai pus laptele şi ai omogenizat bine, iar la final pune făină şi amestecă uşor, până ce aceasta este bine încorporată. Răstoarnă compoziţia în vasul pentru copt (o poţi coace într-o formă de chec sau în tavă clasică de aragaz) şi coace prăjitură, în cuptorul încins în prealabil, circa 40-45 de minute până în momentul în care se rumeneşte frumos. Înainte de a scoate prăjitură din cuptor, trebuie încercată cu un pai. Prăjitura se scoate din tavă abia după ce s-a răcit bine.
Glazura se pregăteşte în momentul în care blatul s-a răcit şi a fost scos din tavă. Amestecă smântâna, zahărul şi un praf de sare într-un vas şi pune-l pe foc. Amestecă până ce zahărul se topeşte. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă totul pe foc circa zece minute până ce se caramelizează. Când căpăta o culoare frumoasă răstoarnă caramelul peste blat.
Caramelul se răceşte în circa 30 de minute. Este bine să tăi prăjitură în bucăţi până ce caramelul se răceşte complet. În loc de caramel poţi pune ciocolată topită sau îl poţi lasă simplu, iar în loc de seminţe şi nuci doar fructe confiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS