10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum îți pregăteșți casa pentru iarnă

Cum îți pregăteșți casa pentru iarnă

Vrem nu vrem, mai este foarte puţin şi vine iarna. Aşa că o listă scurtă cu o serie de detalii care te vor ajută să-ți pregăteșți casa pentru iarnă este binevenită. Iată câteva sfaturi utile.

Esențială este verificarea sistemului de încălzire. Fie că ai centrală, sobe cu lemne, șemineu sau încălzire centrală, aceastea trebuie verificate. Trebuie să cureţi coșurile şi să faci o verificare completă a centralei și a sobei.

Nu ezită să apelezi la un specialist, dacă trebuie. Curățarea și verificarea hornului este obligatorie. Verifică burlanul de evacuare al centralei pe gaze și al hotei. Testează caloriferele și scoate aerul din ele. Este bine să verifici și sursele suplimentare de încălzire – calorifere electrice, aeroterme și să te asiguri că sunt în stare bună.
Trece în revistă ce camere au nevoie de mai multă căldură și ce camere pot fi păstrate reci. Tebuie să ai în vedere ce este în aceste încăperi și să izolezi țevile care ar putea îngheța. Este un pas important în planul pe care trebuie să-l ai în vedere când îți pregăteșți casa pentru iarnă.
Verifică pereții, ferestrele, ușile și podeaua pentru eventuale crăpături și zone care trebuie să fie reparate. Este foarte important ca ferestrele să se închidă bine și să fie izolate cu chit sau benzi termoizolante , deoarece pe aici vin mare parte din curenții de aer rece. Chiar și în încăperile pe care nu le vei folosi iarnă și nu le vei încălzi trebuie să te ocupi de izolare. Este un demers esențial când îți pregăteșți casa pentru iarnă.

Verifică bine podul și beciul, asigură ceea ce se poate deteriora dacă îngheață. Verifică jgheaburile casei și burlanele de scurgere. Verifică obloanele și scoate plasele pentru țânțari de la geamuri. Pregătește-te pentru zăpadă. Este un pas necesar când îți pregăteșți casa pentru iarnă fie că locuieșți la casă, fie la bloc. Ai oricum nevoie de o lopata pentru a-ţi scoate mașină din zăpadă. Un sac cu nisip este mereu util. Probabil ai cel puțin câteva scări la casă, pe care va trebui să le întreții. Iarna, acestea pot îngheța. Prepară o combinație de nisip și sare și las-o la îndemână. Asta înseamnă să îți pregătești casă pentru iarnă cu adevărat.
Verifică detectoarele de fum și gaz. Iarna se produc cele mai multe accidente. Iarna locuința stă mai mult închisă și riscurile de intoxicare cresc. Este esențial să folosești niște detectoare și să le verifici funcționalitatea. Este o măsură importantă când îți pregăteșți casa pentru iarnă.
Nu în ultimul rând, pregătirea pentru iarnă înseamnă și un stoc de alimente neperisabile (apă, făină, mălai, lapte praf, câteva conserve) care să te ajute să te descurci câteva zile.

Sursă: BHG

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS