21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentele sănătoase care te feresc toamna de boli

Alimentele sănătoase care te feresc toamna de boli

Toamna – un anotimp de tranziție între cald și rece, dar și un anotimp al imunizării pentru că ne oferă fructele și legumele atât de necesare pentru întărirea sistemului imunitar.

Un sistem imunitar bine consolidat va lupta eficient împotriva frigului, umidității și alimentelor sărace în nutrienți, pe care suntem nevoiți să le consumăm în perioadele reci. În timpul toamnei, îți poți întări sistemul imunitar prin consumul alimentelor bogate în oligoelemente, antioxidanți, vitamine și minerale, scrie divahair.ro.

Cele zece alimente ale toamnei

1. Sfeclă – crudă, în salată sau coaptă, sfecla detoxifiază și revigorează organismul. În plus, combate anemia și reface depozitul de minerale al organismului. Ea luptă eficient cu: viroza, nevroza, dereglările hepatice și cancerul.
2. Dovleac – indiferent de soi, este bogat în nutrienți valoroși care îți vor proteja stomacul, vezica biliară și ficatul. Dovleacul mai conţine betacaroten, săruri minerale, enzime și lecitină.
3. Ridiche albă și ridiche neagră – ridichile sunt legumele-minune pentru funcționarea optimă a ficatului, adică a motorului de detoxifiere a organismului. Ele conţin săruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C și vitamine din complexul B. Ridichile sunt foarte recomandate persoanelor cu dereglări hepatice, afecțiuni ale ficatului, anemie sau depresie.
4. Struguri – au în componenţă calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc, enzime, vitaminele A și C, vitaminele din complexul B. Însă, consumul de struguri nu trebuie să fie exagerat deoarece conțin mult zahăr.
5. Alune și nuci – aceste mici fructe tomnatice sunt minunate dacă le consumi moderat. Alunele și nucile conțin proteine, grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali Omega3. Toate acestea oferă organismului colesterol sănătos și, în plus, energizează organismul și au proprietăți antiinflamatorii.
6. Cătină și măceșe – un adevărat antidot împotriva răcelilor și gripei, ele se consumă fie uscate – sub formă de pulbere, fie sub formă de sirop natural. Acestea conțin o cantitate mare de vitamina C și flavonoide, care întăresc puternic sistemul imunitar. În plus, cătina și măceșele stimulează circulația sângelui și activitatea cardiacă, te feresc de reumatism.
7. Coarne și porumbe – coarnele conțin vitamina C, calciu, potasiu și fier și, în plus, combat anorexia, diareea și depresia. Se pot consuma proaspete sau sub formă de suc și sirop natural, compot, lichior, vin, marmeladă sau dulceață. Porumbele conțin vitamina C și zaharuri, au proprietăți astringente, deoarece conțin mult tanin, motiv pentru care sunt folosite în multe preparate cosmetice. Porumbele sunt un excelent diuretic, antiseptic și antidepresiv.
8. Mure – aceste mici delicii sunt fructele de pădure cel mai bogate în vitamina A, vitamina E și vitamina C. În plus, murele conțin magneziu, seleniu și germaniu.
9. Gălbenuș de ou din curte – șase ouă pe săptămâna asigura necesarul de seleniu, atât de important pentru imunitate. Seleniul te protejează de infecții și cancer ovarian.
10. Fructe și flori de soc – alege cu încredere și florile sau fructele de soc (fierte, în dulcețuri sau în ceai) pentru că stimulează metabolismul.
Alte alimente pe care trebuie să le consumi toamna: varză, conopidă, broccoli, praz, pere, gutui, mere, fasole, mazăre, linte, nuci, ghebe, castane comestibile și mandarine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS