8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi este Sărbătoarea Schimbării la Faţă

Astăzi este Sărbătoarea Schimbării la Faţă

Pe 6 august prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului, ziua când natura începe să se pregătească de toamnă. Această sărbătoare este denumită popular şi Obrejenia sau Pobrejenia. De această sărbătoare sunt legate multe tradiţii şi superstiţii.

Obiceiuri, datini, tradiţii şi superstiţii legate de Schimbarea la Faţă

În satele româneşti încă se mai păstrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiţii şi superstiţii. Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleşi de Dumnezeu pot vedea Porţile Raiului. Cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se vestejească. Cine spălă haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Femeile însărcinate, daca vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară, iar copiii ce îi vor naşte vor fi sănătoşi. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, să se facă dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.
În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, ca aşa vei fi tot anul, pâna la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (betie, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.

În această perioada sa sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă şi să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

Din 6 august, toamna începe să-şi intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, pasările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.

Este bine ca până la această dată ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarba şi florile doar îmbrătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstiţie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară.

Praznicul Schimbarea la Fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului nostru trecător la bunătăţile veşnice care sunt mai presus de fire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS