17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin37 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în spaţiul cosmic

37 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în spaţiul cosmic

Dumitru Prunariu a devenit la 14 mai 1981 primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Dumitru Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial “Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. “Lumea este mult schimbată faţă de momentul startului meu spre înălţimi. Important este însă faptul că noi, cei care am fost la înălţimi cosmice, indiferent de apartenenţa statală, avem o viziune comună asupra planetei noastre şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru a putea găzdui în viitor cât mai multe generaţii de oameni”, crede azi Dumitru Prunariu .
După Revoluţia din 1989, Dumitru Prunariu a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române. De asemenea, a fost preşedintele Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic, în prezent fiind membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică şi membru de onoare al Academiei Române.
În 2015, cosmonautul Dumitru Prunariu a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, locuinţa părintească fiind aflată într-un sat din acest judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS