16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazin9 mai, ziua Europei

9 mai, ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, este celebrată ziua Europei. La această dată, în 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.
În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.

În 2018, ca şi în anii trecuţi, pentru a sărbători Ziua Europei, instituţiile UE îşi deschid porţile în zilele de 5 mai (Bruxelles), 5 şi 9 mai (Luxemburg) şi 10 iunie (Strasbourg). De asemenea, sunt organizate cu acest prilej, de către birourile locale ale UE din Europa şi din întreaga lume, diverse activităţi şi evenimente. Cetăţenii, de la cei mai mici până la cei mai mari, sunt invitaţi să participe la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, potrivit europa.eu.
La Palatul Cotroceni, este programată o recepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS