12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum prevenim creşterea tensiunii arteriale?

Cum prevenim creşterea tensiunii arteriale?

Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Definită ca o creștere a presiunii sângelui peste limita normală și care poate cauza afecțiuni ale inimii, creierului, rinichilor și ochilor, este numită ucigașul tăcut deoarece este o boală care poate evolua fără simptome. Netratată sau tratată necorespunzător, poate duce la complicații severe precum invaliditatea sau fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.

La nivel global, se estimează că aproximativ o jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu sunt conștiente de faptul că o au și că mai puțin de 20% sunt controlate, potrivit siteu-lui Societății Internaționale de Hipertensiune ish-world.com. Peste 14 milioane de decese apar la vârste între 30 și 70 de ani, dintre care 85% sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, iar statisticile sunt în creștere. În acest context, pentru perioada 2013-2018, a fost stabilită tema „Cunoaște-ţi valorile tensionale“, prin care se urmărește promovarea măsurării corecte și constante a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii.
Și în România creșterea tensiunii arteriale reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenței sale crescute la populația adultă. Societatea Română de Hipertensiune a demarat în noiembrie 2015 și februarie – aprilie 2016, „Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România“ – SEPHAR, realizat la nivel național, pe un eșantion de 2.000 de adulți. Acest studiu continuă edițiile SEPHAR I și SEPHAR II, realizate în anii precedenți care au reușit să evidențieze că în România, hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare și este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.
Societatea Română de Hipertensiune și-a propus încă de la început să contribuie la scăderea incidenței și prevalenței hipertensiunii arteriale. Este afiliată Societății Europene de Hipertensiune și dezvoltă programe de educare a populației, în vederea îmbunătățirii gradului de informare asupra acestei boli.
Anumite aspecte ale unui stil de viaţă sănătos sunt critice pentru reducerea riscului de tensiune arterială crescută, dar care este cel mai important factor ce poate preîntâmpina acest lucru?
Iată ce răspund oamenii de ştiinţă în urma celui mai recent studiu efectuat pe această temă, ale cărui concluzii urmează să fie prezentate la conferinţa „American Heart Association“ din San Francisco, scrie webmd.com.
„Rezultatele studiului indică menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase la vârstă mijlocie ca fiind cel mai important aspect al unui stil sănătos de viaţă pentru păstrarea unei tensiuni arteriale optime“, declara autorul principal al studiului, Dr. John Booth III, cercetător în cadrul Universităţii din Alabama.
Iată care sunt cele cinci aspecte ce alcătuiesc un stil de viaţă sănătos şi preîntâmpină creşterea tensiunii arteriale, conform cercetătorilor:
Renunţarea la fumat;
Limitarea consumului de alcool;
Adoptarea unei diete alimentare sănătoase;
Efectuarea a cel puţin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână;
Menţinerea unei greutăţi corporale optime.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a 4.700 de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Studiul a fost condus pe o perioadă de 25 de ani, timp în care specialiştii au măsurat tensiunea arterială a participanţilor şi au analizat stilul de viaţă.
Datele raportului arată că persoanele care au reuşit să îşi menţină o greutate corporală optimă au avut un risc cu până la 41% mai mic de a avea tensiunea arterială crescută pe măsură ce se apropiau de vârsta mijlocie.
Participanţii care au respectat cel puţin patru dintre regulile de mai sus, ce descriu un stil de viaţă sănătos, au avut un risc de până la 27% mai mic.
Cu toate acestea, activitatea fizică şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase, independent de restul factorilor, nu au fost asociate în mod specific cu o tensiune arterială optimă. Pe de altă parte, lipsa consumului de tutun şi consumul limitat de alcool nu au reprezentat condiţiile suficiente pentru menţinerea tensiunii arteriale optime la vârstă mijlocie, dar cercetătorii sunt de părere că este necesară realizarea unui studiu mai amplu pentru a confirma aceste rezultate.
Deşi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase pare a fi cel mai important factor în preîntâmpinarea fluctuaţiilor tensiunii arteriale, cercetătorii sunt de părere că restul factorilor sunt, de asemenea, importanţi pentru sănătatea întregului organism şi evitarea apariţiei tensiunii arteriale ridicate după vârstă mijlocie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS