17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCauzele şi simptomele cataractei

Cauzele şi simptomele cataractei

Cataracta reprezintă una din cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice cu capacitate degenerativă crescută. Aceasta constă în blocarea trecerii luminii către retină, din cauza depunerii unei pelicule fine şi opace la nivelul cristalinului (opacifierea cristalinului). Ca urmare a acestui fapt, vederea devine tulbure şi înceţoşată. Cataracta nu mai poate fi considerată afecţiunea specifică bătrâneţii, pentru că este şi o formă juvenilă/congenitală a acesteia. Evoluţia degenerativă este destul de lentă, însă este necesar ca intervenţia medicală să se realizeze cât mai repede de la stabilirea diagnosticului, scrie sanatateatv.ro.

Cauzele cataractei

Cauzele cataractei nu sunt singulare, chiar dacă această afecţiune este asociată puternic cu vârsta înaintată, fiind considerată o boală a bătrâneţii. Opacifierea cristalinului poate fi determinată nu numai de factori dependenţi de vârstă, ci şi de anumite traumatisme şi afecţiuni corelate. Principalele cauze ale cataractei care au fost identificate până acum de medicii specialişti sunt diverse, de la vârsta pacientului şi până la expunerea prelungită la radiaţii sau fumatul excesiv. Vârsta înaintată este prin excelenţă cea dintâi şi cea mai frecventă cauză a cataractei. Această formă a afecţiunii se numeşte cataract senilă şi apare ca urmare a insuficienţei nutritive la nivelul cristalinului şi, în consecinţă, îmbătrânirea acestuia. Caracteristicile vizibile sunt modificările culorii pupilei în alb-cenuşiu, deformarea sau dublarea imaginii. Cel mai adesea, cataracta senilă este corelată cu prezenţa diabetului zaharat în organism. Factorii intrauterini pot determina apariţia cataractei congenitale ca urmare a prezenţei afecţiunii la mamă sau a infectării acesteia cu virusul rubeolei în timpul sarcinii. Aceasta nu are caracter evolutiv, însă trebuie tratată imediat după depistarea ei. Cataracta congenitală poate fi zonală, capsulară anterioară, capsulară posterioară şi nucleară. Intervenţiile chirurgicale oftalmologice anterioare intră în categoria cataractei traumatice sau posttraumatice şi se instalează ca urmare a lezării capsulei cristaliniene. Cauzele cataractei complicate sunt strâns legate de prezenţa altor afecţiuni intraoculare, cum ar fi glaucomul, iridociclita etc. Inflamaţiile şi rănirile ochiului se înscriu şi ele pe lista cauzelor cataractei posttraumatice care poate avea caracter progresiv. Fumatul excesiv, tratamentele medicamentoase (pe bază de antiinflamotori puternici) de lungă durată, consumul exagerat de alcool, şocurile electrice – aceştia sunt nişte factori semnificativi care favorizează apariţia cataractei. Expunerea prelungită la radiaţii, cum ar fi razele utraviolete utilizate în saloanele de bronzare artificială, este o cauză importantă a dezvoltării cataractei radiative.

Cataracta – simptome şi semne

Cataracta are un caracter progresiv destul de lent, însă pentru a stopa complicaţiile destul de mari pe care le prezintă această afecţiune este necesară intervenţia imediată după depistarea semnelor specifice acesteia.
Simptomele cataractei nu sunt însoţite de senzaţii de durere sau înroșirea ochilor, ci se manifestă, în primul rând, prin înceţoşarea vederii şi incapacitatea de adaptare rapidă la condiţiile noi de luminozitate. Alte simptome care pot indica instalarea cataractei sunt:
– Fotofobia (sensibilitate exagerată la lumina puternică);
– Dificultatea de a focaliza obiectele aflate la depărtare;
– Modificarea percepţiei asupra culorilor (culorile par mai şterse şi deseori capătă nuanţe diferite);
– Printre primele semne ale prezenţei cataractei se numără şi vederea nocturnă slăbită;
– Vedere dublă sau deformată.
Intensitatea cu care se manifestă simptomele afecţiunii, cât şi ritmul evoluţiei afecţiunii sunt în strânsă legătură de dependenţă cu tipul şi cauzele cataractei, dar şi cu densitatea peliculei depuse pe cristalin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS