17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin30 de beneficii ale renunţării la fumat

30 de beneficii ale renunţării la fumat

Renunţarea la fumat este cea mai bună alegere pe care fumătorii o pot face pentru a îşi creşte calitatea vieţii. Pentru că nu este un pas uşor de făcut, aceştia trebuie să îşi caute întotdeauna motivaţii. Iată o listă cu 30 de efecte pozitive ale lăsatului de fumat, ce îi pot motiva în fiecare zi din prima lună de încercare, conform health.com.

Ziua 1: Vei dormi mai bine: fumătorii sunt de patru ori mai predispuşi tulburărilor de somn, în comparaţie cu nefumătorii, precum şi oboselii resimţite după o noapte de odihnă, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins.
Ziua 2: Oasele tale vor fi mai puternice: persoanele de sex feminin ce obişnuiesc să fumeze pierd între 2,3% şi 3,3% din densitatea minerală osoasă pe o durată de zece ani de fumat. Efectele sunt şi mai severe în rândul femeilor aflate la menopauză.
Ziua 3: Vei reduce refluxul de acid gastric: fumatul potenţează refluxul gastroesofagian, întrucât slăbeşte valva dintre stomac şi esofag, cauzând refularea acidului în esofag.
Ziua 4: Animalele tale de companie vor fi mai sănătoase: fumatul pasiv este dăunător pentru toate vietăţile aflate în jurul tău, nu numai pentru oameni şi copii. O serie de studi arată că fumatul pasiv la domiciliu este asociat declanşării cancerului oral şi limfomului la pisici, cancerului pulmonar şi nazal la câini, şi cancerului pulmonar la păsări.
Ziua 5: Ai mai puţine şanse să stârneşti un incediu: un studiu constată că persoanele care locuiesc în gospodării în care se fumează au de până 6,6 ori mai multe şanse să fie vătămate într-un incediu, prin comparaţie cu persoanele care trăiesc într-un mediu în care nu sunt fumători. Conform unui alt studiu, ţigările sunt cauza a 55% dintre incendiile domestice, dar şi principala cauză a decesului în urma unui incediu.
Ziua 6: Te bucuri de efectele unui consum de cafea redus: organismul unui nefumător elimină cofeina mult mai repede decât cel al fumătorilor. De asemenea, nefumătorii obişnuiesc să consume, în medie, jumătate din cantitatea de cafea consumată de fumători şi, aşa cum se ştie deja, cafeaua este cauza principală a anxietăţii şi insomniei.
Ziua 7: Rănile se vindecă mai uşor: mai multe studii au descoperit că fumătorii se vindecă mult mai greu decât nefumătorii în urma unor intervenţii chirurgicale, de la cele estetice, până la cele dentare.
Ziua 8: Vei mânca mai puţin: deşi majoritatea oamenilor sunt de părere că fumatul le suprimă pofta de mâncare şi senzaţia de foame, în realitate ţigările afectează papilele gustative şi din acest motiv provoacă pofte alimentare pentru alimente nesănătoase. În cadrul studiilor de specialitate, fumatul a fost asociat cu un aport mai mare de calorii, în special din produse alimentare bogate în grăsimi săturate şi colesterol.
Ziua 9: Calitatea spermei se îmbunătăţeşte: chiar dacă apetitul sexual nu este suprimat în rândul bărbaţilor fumători, aceştia au un număr mai mic de spermatozoizi, dar şi anomalii ale formei şi funcţiilor acestora.
Ziua 10: Pilula anticoncepţională nu mai este un pericol pentru sănătate: fumătoarele care iau pilule contraceptive trebuie să renunţe la unul dintre aceste două obiceiuri. Pastilele contraceptive nu sunt recomandate fumătorilor, întrucât prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge şi de declanşare a infarctului miocardin şi accidentelor vasculare cerebrale.
Ziua 11: Ai mai puţine şanse să dezvolţi psoriazis: studiile de specialitate au arătat că fumatul zilnic este asociat riscului crescut de apariţie a afecţiunilor grave ale pielii, precum psoriazis. Cu cât numărul de ţigări fumate într-o zi este mai mare, cu atât şansele de apariţie a psoriazisului este mai ridicat.
Ziua 12: Vei inhala mai puţini microbi: noi cercetări sugerează că ţigările sunt pline de microbi, ce sunt inhalaţi odată cu fumul de ţigară. Nu este clar cât de dăunători sunt aceşti microbi, însă această descoperire ne trezeşte, în mod inevitabil, repulsie.
Ziua 13: Vei avea un păr mai sănătos: fumătorii au până la şase ori mai multe şanse să li se albească părul prematur şi de două ori mai predispuşi căderii părului, prin comparaţie cu nefumătorii.
Ziua 14: Te vei putea bucura de gust: într-un studiu efectuat în rândul fumătorilor, cercetătorii au constatat că aceştia sunt mai puţin receptivi la aromele dulci prin comparaţie cu cei care nu au fumat niciodată.
Ziua 15: Vei experimenta menopauza la vârsta programată: o serie de studii arată că fumatul accelerează apariţia menopauzei, ce se declanşează în rândul persoanelor de sex feminin ce obişnuiesc să fumeze cu câţiva ani mai devreme decât vârsta la care este normal să apară, aşa cum se întâmplă în rândul femeilor nefumătoare.
Ziua 16: Vei fi mai încrezător în pat: fumatul afectează circulaţia sângelui şi, cu cât fluxul sanguin transmis către organele genitale este îngreunat, cu atât şansele de a avea o erecţie durabilă scad.
Ziua 17: Vei avea dinții mai albi: fumatul şi consumul de cafea sunt printre cele mai des întâlnite cauze ale aspectului nenatural al dinţilor, apariţiei petelor dentare.
Ziua 18: Vei petrece mai puţin timp pe scaunul dentistului: dacă obişnuieşti să fumezi, petele dentare nu sunt singură ta problema. Conform American Dental Associaton, fumatul creşte riscul tuturor problemelor ce ţin de sănătatea orală, inclusiv a cancerului oral şi bolilor gingivale.
Ziua 19: Vei fi mai puţin predispus accidentelor rutiere: un studiu realizat în 1990 şi publicat în „Canadian Journal of Public Health“ arată că fumătorii au un risc crescut de până la 1,5 ori pentru implicarea în accidentele rutiere.
Ziua 20: Veţi lua medicamente în doze mai mici: fumatul afectează enzimele hepatice responsabile pentru procesarea anumitor medicamente, astfel încât fumătorii sunt nevoiţi să ia medicamente în doze mai mari pentru a obţine efectele observate în rândul nefumătorilor.
Ziua 21: Îţi vei păstra sănătatea ochilor: expunerea la fumul de ţigară dublează riscul de a dezvolta degenerescenţă maculară – cauza principală a orbirii.
Ziua 22: Vei fi mai puţin predispus riscului declanşării bolii Crohn: fumătorii au de patru ori mai multe şanse să dezvolte această boală deosebit de dureroasă, ce provoacă diaree şi necesită intervenţii chirurgicale intestinale.
Ziua 23: Vei economisi mai mulţi bani: pe lângă numeroasele beneficii asupra sănătăţii de care avem parte, renunţarea la fumat are un efect pozitiv garantat şi asupra condiţiei noastre materiale.
Ziua 24: Vei avea parte de mai multă energie şi vitalitate: la numai trei săptămâni după ce te-ai lăsat de fumat vei observa că eşti capabil să efectuezi anumite eforturi fizice fără a gâfâi. Stoparea fumatului dă timp organismului pentru a se vindeca şi regenera, iar plămânii se vor curăța permiţându-vă să respiraţi mai uşor.
Ziua 25: Vei avea mai puţine riduri: după zece ani de fumat, acest obicei accelerează procesul de îmbătrânire prin îngustarea vaselor de sânge aflate la nivelul pielii şi deteriorarea ţesuturilor care dau pielii rezistenţă şi elasticitate.
Ziua 26: Vei avea un ten strălucitor: aţi observat cum tenul unui fumător este mai puţin strălucitor? Un studiu realizat în 1985 arată că sintagma „ten de fumător“ este folosită pentru a descrie anumite caracteristici faciale, precum prezenţa ridurilor, aspectul cenuşiu al pielii şi faţă obosită, toate aceste defecte fiind cauzate de fumatul pe termen lung.
Ziua 27: Nu vei mai avea degetele îngălbenite: nicotina din fumul de ţigară nu îngălbeneşte numai dinții, ci şi pielea degetelor şi unghiile.
Ziua 28: Veţi reduce riscul declanşării bolilor cardiace şi a atacului de cord: fumătorii au risc de până la patru ori mai mare pentru a dezvolta boli ale inimii, prin comparaţie cu nefumătorii.
Ziua 29: Veţi obţine mai multe plăceri de la viaţă: nu trebuie luate în seamă ideile promovate de producătorii de ţigări despre fumat, activitate asociată în mod eronat cu ideea de plăcere, independenţă şi un nivel crescut de atractivitate. Într-un studiu realizat în 2008, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au evaluat nivelul de bunăstare în rândul a 10.000 de persoane de peste 50 de ani şi au constatat că persoanele ce se aflau în grupul de fumători au raportat un nivel mai mic de bunăstare şi satisfacţie a vieţii, prin comparaţie cu nefumătorii.
Ziua 30: Vei trăi mai mult: fiecare ţigară reduce speranţa de viaţă cu 11 minute, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Bristol. Asta înseamnă că zece ţigări pe zi, timp de zece ani, ar putea scurta cu aproximativ un an durata vieţii fumătorului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS