9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrimul ajutor în caz de insolaţie

Primul ajutor în caz de insolaţie

Insolaţia este o stare care poate pune viaţa în pericol şi care apare dacă organismul se supraîncălzeşte şi nu poate să-şi scadă temperatura. Poate apărea când temperatura ambientală este foarte ridicată, se transpiră foarte mult şi nu se beau suficiente lichide pentru a putea înlocui pierderea acestora prin transpirație. O persoană cu insolaţie poate avea o temperatură de până la 40,5 grade Celsius sau mai mare şi să nu mai transpire.

Înaintea apariţiei insolaţiei, pacientul poate mai întâi avea simptome de epuizare (oboseală) din cauza căldurii. Netratată corespunzător, aceasta se poate transforma în insolaţie. Simptomatologia acestei epuizări include oboseală, slăbiciune, cefalee (dureri de cap), ameţeli sau greaţă şi tegumente palide, reci şi umede. Simptomele insolaţiei includ modificări în starea de conştienţă ca, de exemplu, confuzie, delir sau chiar pierderea stării de conştienţă şi tegumente roşii, calde şi uscate, chiar şi în axilă. Insolaţia este o urgenţă medicală. Chiar şi cu tratamentul efectuat de urgenţă, ea poate pune viaţa în pericol sau se poate solda cu complicaţii serioase, pe termen lung. După ce se apelează la ambulanţă sau alte servicii medicale de urgenţă, se pot efectua câteva măsuri de prim ajutor.
Persoana trebuie mutată întru-un spaţiu răcoros, să nu fie sub acţiunea directă a razelor solare. Pacientul trebuie dezbrăcat şi aşezat în aşa fel încât să se expună cât mai mult din corpul său la aer (cât mai multă suprafaţă corporală să intre în contact direct cu aerul). Întregul corp al pacientului trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizată pe corp sau aplicată cu ajutorul unui burete, reuşindu-se astfel scăderea temperaturii corporale. Trebuie urmărite semnele care prevestesc o evoluţie rapidă spre insolaţie. Se pot aplica pachete de gheaţă pe abdomen, pe gât şi în axile, locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafaţă tegumetului. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheaţă. Temperatura rectală trebuie luată frecvent şi trebuie să se încerce reducerea sa la 39,1 grade Celsius sau chiar mai puţin, cât mai curând posibil. Afecţiunea e cu atât mai serioasă şi e posibil să apară şi complicaţii cu cât perioada de timp în care temperatura corporală este ridicată este mai lungă. Temperatura înregistrată din cavitatea bucală sau de la nivelul urechii nu este cea corectă în această situaţie de urgenţă. Dacă respirația se opreşte, trebuie începute manevrele de respiraţie artificială. Se interzice administrarea de aspirină sau paracetamol pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolaţiei. Aceste medicamente pot determina probleme din cauza răspunsului organismului la insolaţie. Dacă pacientul este conştient şi capabil să înghită, trebuie să i se dea să bea fluide (de la 1 litru la 1,9 litri) în primele două ore, pentru a-l hidrata. Totuşi, majoritatea pacienţilor cu insolaţie au un status mental alterat şi nu li se pot administra lichide pe cale orală în condiţii de siguranţă.

Tratamentul oboselii cauzate de căldură

Dacă o persoană simte o stare foarte mare de oboseală în timp ce se află la soare, trebuie întreruptă orice activitate şi pacientul trebuie să se odihnească.
Pacientul trebuie să iasă din acţiunea directă a razelor soarelui şi să se întindă într-un mediu răcoros, ca de exemplu la umbră sau într-o zonă cu aer condiţionat. Picioarele trebuie ridicate de la nivelul solului. Trebuie înlăturate hainele în exces. Pacientul se poate răcori aplicând-şi comprese reci sau folosind un ventilator.
Pentru a se răcori rapid, pacientul îşi poate pune pungi cu gheaţă pe axile şi pe abdomen.
Trebuie să se bea apă, sucuri pentru a înlocui fluidele şi mineralele pierdute. Trebuie să se bea 1,9 litri de lichide reci la fiecare două până la patru ore. Se consideră că se consumă suficiente lichide dacă urina este normală la culoare şi în cantitate suficientă şi pacientul urinează la fiecare două până la patru ore. Este necesară o perioadă de odihnă de 24 de ore, timp în care trebuie continuată înlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei soluţii de rehidratare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS