7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum ne protejăm de razele soarelui

Cum ne protejăm de razele soarelui

Chiar dacă multe persoane iubesc soarele, ele trebuie să ştie că razele lui sunt dăunătoare pentru piele. Prea mult soare strică: produce riduri şi îmbătrâneşte pielea, îi modifică structura, dilată vasele de sânge, poate favoriza apariţia cancerului şi adesea produce erupţii alergice. Medicii avertizează că expunerea excesivă şi repetată la soare determină apariţia arsurilor solare. Pe lângă efectul de piele bronzată, razele UV deteriorează celulele din profunzimea stratului de piele şi le afectează ADN-ul. Pistruii, porii dilatați, petele pigmentare apar ca o consecinţă a acestui efect. Cremele protectoare ne feresc într-o oarecare măsură de razele ultraviolete. Trebuie să ne alegem o cremă cu factorul 15 sau chiar mai mare, care să ne protejeze în acelaşi timp şi de ultravioletele B, responsabile de arsurile pielii, şi de ultravioletele de tip A, care au cele mai grave efecte pe termen lung şi care pot duce la creşterea riscului de cancer de piele. Potrivit specialiştilor, o expunere de zece minute pe zi la raze UVA timp de două săptămâni aduce mari distrugeri la nivelul pielii. Crema de protecţie solară se aplică pe pielea curată şi complet uscată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Cel mai important însă este să evităm să facem plajă în intervalul orar 10.00 – 16.00. Planifică-ţi activităţile zilnice astfel încât să nu stai afară când soarele este foarte puternic. Soarele este puternic între orele 11.00 – 16.00. De aceea, în această perioada găseşte-ţi de lucru la umbră sau înăuntru. Dacă este neapărat nevoie să lucrezi afară în intervalul orar menţionat mai sus, poartă haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, lucrate astfel încât să nu permită accesul razelor prin ele. Spre exemplu, poţi folosi haine de in. Când eşti în preajma apei sau a nisipului ai grijă, deoarece acestea reflectă radiaţii ultraviolete dăunătoare şi cresc şansele de arsuri solare. Poartă ochelari de soare care oferă 100% protecţie împotriva radiaţiilor (ar fi bine să fie un model la care se specifică protecţie UVA şi UVB).

„Mituri“ legate de soare şi efectele sale

Există câteva mituri legate de razele soarelui pe care nu ar trebui să le credem niciodată. Iată câteva dintre acestea: bronzul este un semn de sănătate; bronzul protejează împotriva soarelui; pe vreme noroasă, nu putem face insolaţie; efectul nociv al razelor solare nu ne afectează în apă; radiaţiile UV nu sunt periculoase iarna; cremele solare ne permit o expunere prelungită la soare; întrerupând în mod regulat băile de soare, nu riscăm să facem insolaţie; dacă nu simţim căldura razelor solare, înseamnă că nu există nici un risc. Însă este adevărat că: bronzul pielii deschise la culoare oferă un coeficient de protecţie de numai 4; 80% din UV trec prin straturile subţiri de nori; transpiraţia şi apa pot amplifica gradul de expunere la UV; zăpada şi altitudinea ridicată dublează pericolul expunerii la UV; există un efect cumulativ al expunerilor la UV pe timpul zilei; eritemul solar (insolaţia) e provocat de UV pe care nu le percepem, în timp ce senzaţia de căldură provine în special de la lumina vizibilă şi de la infraroşii, nu de la radiaţiile UV.

Şi părul poate fi afectat de razele soarelui

Razele soarelui sunt dăunătoare şi pentru păr deoarece că îl usucă excesiv, îl decolorează, îl degradează şi îl face lipsit de strălucire. De aceea, este bine să evităm, pe cât posibil, expunerea părului între orele 10.00 – 15.00, când soarele este cel mai puternic. Dacă, totuşi, trebuie să ieşim din casă în acest interval orar este bine să alegem o pălărie sau alt accesoriu pentru a ne proteja pletele. În cazul în care părul nu arată tocmai sănătos pe perioada verii este recomandat să încercăm un tratament de hidratare la un salon de înfrumuseţare. Atunci când mergem la plajă nu trebuie să uităm de pălăria din paie care ne protejează părul de razele solare. Ne putem acoperi părul şi cu eşarfă sub pălărie pentru a ne asigura că nu va fi expus soarelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS