14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn costum popular al Mariei Tănase, expus la Muzeul Olteniei

Un costum popular al Mariei Tănase, expus la Muzeul Olteniei

Un costum popular ce a aparţinut cunoscutei interprete Maria Tănase este expus la Muzeul Olteniei din Craiova, Secţia de Etnografie. Costumul este unul de sărbătoare, specific zonei Olteniei, pe care artista l-a purtat pe marile scene ale lumii.
Portul popular expus în Casa Băniei, care adăposteşte Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX şi a fost purtat de Maria Tănase pe marile scene din România şi din străinătate.
„Acest costum pe care noi îl prezentăm ca obiect de marcă, în luna februarie, la Casa Băniei, este unul dintre costumele de scenă care au aparţinut Mariei Tănase. Este un costum de sărbătoare, specific zonei Olteniei, vâlnicul de catifea neagră fiind decorat cu motive florale alcătuite din fir metalic argintiu şi paiete lucrate pe acele gogoşi de vierme de mătase. Este un motiv decorativ specific părţii de sud a Olteniei. Vorbim, de asemenea, de o cămaşă populară de sărbătoare din borangic, care este ţesută la război orizontal, decorată cu motive alese, cu arnici negru, bumbac, paiete şi mărgele şi împreună cu brâul alcătuiesc, aşa cum spuneam, unul dintre costumele de scenă ce au aparţinut celebrei cântăreţe. Din costumul original fac parte vâlnicul de catifea, brâul şi cămaşa, marama este din colecţia Muzeului Olteniei şi am folosit-o ca să întregim acest costum. Aveam şi pălării care au aparţinut cântăreţei, însă am considerat că pentru o imagine autentică este ideal să folosim acest tip de acoperământ al capului pe care-l foloseau femeile în societatea de dinaintea secolului XX“, a explicat Roxana Deca, coordonator al Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.
Muzeul Olteniei deţine o impresionantă colecţie care cuprinde 1.300 de obiecte ce au aparţinut Mariei Tănase, între altele fiind vorba despre documente, fotografii sau tablouri.
Maria Tănase a fost şi rămâne una dintre cele mai cunoscute interprete de romanţe, muzică populară şi lăutărească din România. Nicolae Iorga a numit-o „Pasărea Măiastră“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS