21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCărți bune care merită citite

Cărți bune care merită citite

 

 

Printre cărţile lunii, „Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii“, de Vasile Ernu, un volum ce dezvăluie „în negativ“ faţa ascunsă, fascinantă, a proscrişilor şi felul în care e văzut raiul de către cei ce trăiesc în infern.
„Adevărata cronică a morţii lui Yeşua Ha-Nozri“, de Gheorghe Săsărman, un roman care ne pune faţă în faţă cu un eveniment la care visează milioane de oameni, dar despre care puţini cred că ar putea fi şi real. O întrebare rămâne totuşi: „Ce-ar fi dacă…?“. Să fie vorba despre a doua venire a Mântuitorului printre noi sau despre una dintre cele mai mari farse din istorie?
„Republica“, de Bogdan Suceavă, o reconstituire literară a evenimentelor din 8 august 1870, când a avut loc proclamarea furtunoasă a republicii în Ploieşti, pornind de la o varietate de surse, între care o scurtă scriere satirică, „Boborul“, a lui Caragiale, pe atunci tânăr copist la Judecătoria din Ploieşti.
„Turma păstorului mut“, de Marius Oprea, un roman care schiţează tabloul unei lumi în aparenţă normale, însă populată de idei şi scene dintre cele mai absurde. O lume pe care mulţi dintre noi o recunoaştem din viaţa de zi cu zi, care uneori ne înfurie, alteori ne distrează, dar care rămâne mereu aceeaşi.
„În punctul lui rebbe G.“, de Dan Alexe, douăzeci şi două de povestiri – fiecare corespunzând unuia din arcanele majore ale Tarotului, un volum care oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună“ sau „Câine de Armenia“, o nouă viziune asupra lumii de azi şi a limbii care ne vorbeşte.
„Disco Titanic“, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, o carte despre tandreţea şi cruzimea care se ascund în fiecare dintre noi.
La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuţeii (Polirom, 2006), scris împreună cu Filip Florian, şi la şapte ani de la publicarea primului său roman, „Şi Hams și Regretel“ (Polirom, 2009), Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung aşteptată de cititorii săi, „Cexina Catapuxina“.
Romanul „Calitatea luminii“, de Mircea Pricăjan, o lecţie despre acceptare şi asumare, despre redefinirea fericirii în cuplu şi despre cum conştiinţa de familie se dobândeşte printr-un efort de voinţă.
Romanul „Interior zero“, de Lavinia Branişte, ne arată cât de uşor poate să treacă viaţa pe lângă tine şi cum alegerea căii mai sigure poate avea consecinţe mult mai grave decât ţi-ai putea imagina.
Un nou roman de Octavian Soviany, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani publicaţi de Cartea Românească: „Năluca“, un roman de dragoste, cu toate ingredientele inerente genului: descrierea romantică, eseul sentimental, erotismul suav.
Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom-Cartea Românească, merge mai departe cu două noi titluri: „Doi într-o carte“ (fără a-l mai socoti pe autorul ei) şi „Imagini, litere şi documente de călătorie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS