24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMarele actor Kirk Douglas împlinește astăzi 100 de ani

Marele actor Kirk Douglas împlinește astăzi 100 de ani

Renumitul actor, regizor și producător Kirk Douglas (numele real Issur Danielovitch Demsky) s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ”pună în scenă”.
Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență a plecat la New York, unde a obținut un loc în Academia Americană de artă dramatică și unde a rămas până în 1939, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.
În 1941 s-a reîntors la Academie, și tot atunci și-a început cariera pe Broadway. Curând a fost chemat să-și satisfacă serviciul militar în cadrul Armatei Statelor Unite, unde a stat în perioada 1942-1943, după care a revenit pe Broadway. S-a întors la New York și în casa unei prietene a cunoscut-o pe Diana Dill, o frumoasă actriță-model care din 1943 i-a devenit soție și cu care a avut doi băieți: Michael și Joel. Michael Douglas a urmat cariera tatălui, devenind un mare actor.
La 30 de ani și cu o faimă câștigată pe Broadway, Lewis Milestone l-a propus ca june-prim în filmul ”The Strange Love of Martha Ivers”, unde se dovedește a fi o revelație. În 1949, a interpretat un pugilist în filmul ”The Champion”, regizat de M. Robson, unde pentru interpretarea sa a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor. Actorul s-a făcut cunoscut și prin caracterul său temperamental.
În 1951, Diana Douglas a solicitat divorțul de Kirk, dar au rămas în relații amicale, actorul asigurându-i o rentă substanțială. În 1954 s-a recăsătorit cu Anne Buydens, cu care a avut doi copii: Peter și Eric.
Multe dintre filmele în care a jucat sunt epice, dar cel mai celebru rol al său rămâne cel din ”Spartacus”, regizat de Stanley Kubrick, unde a jucat cu un alt mare actor — Peter Ustinov.
Un rol la fel de important a fost cel din ”Lust for Life” (1956) pentru care a fost nominalizat a treia oară la Oscar pentru interpretare. În acest film a jucat rolul pictorului Vincent Van Gogh și a evoluat alături de un alt mare actor, Anthony Quinn.

În bogata și lunga sa carieră, a jucat în peste 90 de filme, faima sa fiind comparabilă cu a unor actori ca Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn. A fost regizor în numeroase filme.
În 1991 a supraviețuit unui accident de elicopter, în 1994 a avut o tromboză care i-a provocat serioase probleme psihomotrice, iar în 1996 a suferit un accident vascular cerebral, care l-a lăsat cu dificultăți de vorbire.
Actorul Kirk Douglas a primit o stea pentru film, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood, precizează cinemagia.ro. A primit și un Oscar pentru 50 de ani de carieră, statueta fiindu-i înmânată de regizorul Steven Spielberg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS