10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere - Oraşe spectaculoase sculptate de natură

Picătura de cunoaştere – Oraşe spectaculoase sculptate de natură

Oraşul Kandovan, din  Iran (Foto:  www.flickr.com)
Oraşul Kandovan, din Iran (Foto: www.flickr.com)

Oraşele cu o arhitectură deosebită, încărcate de istorie şi cultură, sunt cele mai căutate de turişti, dar la fel de frumoase şi, cu siguranţă, mai spectaculoase sunt cele sculptate de natură în rocă sau în cratere de meteoriţi.
Sunt multe oraşe care impresionează prin clădirile cu o arhitectură deosebită, dar numai câteva din lume uimesc prin topografia spectaculoasă, scrie Adevărul.
Formaţiuni impresionante în stâncă sculptate de natură au devenit, în timp, locuinţe pentru oameni şi destinaţii turistice ieşite din comun.
Iată câteva dintre cele mai frumoase sate şi oraşe din lume cu o topografie interesantă:

Kandovan, Iran

În urmă cu 700 de ani, oamenii din acest mic oraş situat la poalele Muntelui Sahand, la 55 km sud de Tabriz, s-au adăpostit din calea năvălirilor mongole în locuinţe săpate în stâncă asemănătoare cu o uriaşă colonie de termite. În cele din urmă, ei au ales să locuiască în continuare în bizarele formaţiuni conice din rocă vulcanică moale. Kandovan este acum una dintre destinaţiile turistice importante ale Iranului, rivalizând cu Capadochia, din Turcia. Numele „Kandovan“ reprezintă pluralul cuvântului „kando“, care se traduce prin „cuib de albine“, făcând referire, desigur, la forma şi dispunerea caselor săpate în rocă, asemănătoare unui stup.

Guadix, Spania

La 50 km vest de oraşul Granada, din regiunea cu acelaşi nume, se întinde un impresionant labirint de peşteri. Acestea formează oraşul Gaudix, o altă aşezare spectaculoasă pentru turiştii aflaţi în căutarea unor obiective mai puţin obişnuite. Cele peste 2.000 de peşteri ar fi fost create în secolul al XVI-lea, atunci când maurii, de teama invadatorilor creştini, au fugit pe dealuri şi şi-au sculptat casele în gresie moale.
În prezent, locuitorii lor se bucură de toate facilităţile traiului la oraş: apă curentă, electricitate şi internet. Peşterile păstrează o temperatură constantă de 20 de grade Celsius pe tot parcursul anului, chiar şi în verile toride, când termometrul atinge 40 de grade Celsius. Jumătate din locuitorii oraşului locuiesc în aceste case-peşteri, iar restul – într-o zonă modernă.

Nordlingen, Germania

Nordlingen este un oraş ca nici un altul, fiind singurul din lume construit în interiorul unui crater produs de căderea unui meteorit uriaş. Cu o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, oraşul din crater are un diametru de 25 de kilometri. Specialiştii au calculat că impactul s-ar fi produs în urmă cu 14,5 milioane de ani, iar rămăşiţe ale acestuia s-au împrăştiat până aproape de Praga.
Oraşul datează din anul 898 şi este perfect rotund, chiar şi aleile fiind circulare. Abia în anii ‘60 s-a descoperit că un meteorit a format craterul. Până atunci, locuitorii credeau că acesta ar fi fost urmarea unei erupţii vulcanice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS