6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCea mai longevivă vertebrată de pe Terra are 400 de ani

Cea mai longevivă vertebrată de pe Terra are 400 de ani

 

Cercetătorii au descoperit că misteriosul rechin din Groenlanda poate trăi până la 400 de ani în adâncul Oceanului Arctic.
În perspectivă, acest fapt atestă că rechinii care trăiesc şi astăzi au trăit în perioada în care Mayflower a adus primii pelerini în America sau când Isaac Newton a realizat prima teorie despre gravitaţie. Prin analizarea a 28 de femele-rechin din Groenlanda s-a dovedit că cel mai bătrân exemplar avea cel puţin 272 de ani şi cel mult 512 ani, fiind unul dintre cele mai longevive animale cu coloană vertebrală cunoscut de omenire. Cercetătorii au prezis că femela avea în jur de 390 de ani atunci când a fost capturată accidental de un vas de cercetare, scrie Descoperă.
Înaintea acesteia, cea mai longevivă vertebrată era balena cu capul arcuit, care poate trăi până la 211 ani.
În cadrul noului studiu s-a sugerat că rechinul din Groenlanda poate supravieţui de două ori mai mulţi ani decât balena cu capul arcuit. Cercetările viitoare ar putea dezvălui lumii ştiinţifice secretele încetinirii procesului de îmbătrânire al oamenilor. Rechinul din Groenlanda este un carnivor care trăieşte în apele îngheţate din Oceanul Arctic. Rechinul creşte peste cinci metri în lungime şi înoată lent în adâncul apelor îngheţate, ieşind la suprafaţă doar pentru a se hrăni dintr-un peşte mare sau dintr-un mamifer marin, precum focile.
Aceşti rechini pot trăi o perioadă mai lungă de timp datorită procesului lent de creştere (un centimetru pe an), însă fiind foarte greu de observat, cercetătorii nu au fost niciodată siguri de această teorie.
„Noi ne-am aşteptat ca rechinii să fie foarte bătrâni“, a declarat principalul cercetător, Julius Nielsen, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. „Însă nu am ştiut cu mult timp înainte, desigur a fost o mare surpriză să descoperim că este cea mai longevivă vertebrată“, a adăugat el. Pentru a face această afirmaţie, cercetătorii au analizat 28 de femele-rechin din Groenlanda, prinse între anii 2010 şi 2013. Procesul normal de îmbătrânire al rechinilor din Groenlanda nu este acelaşi cu al celorlalte vertebrate deoarece aceştia nu au ţesuturi calcifiate în straturile crescute. Nielsen a descoperit o serie de proteine cristalizate în interiorul ochiului, care s-au format în timpul vieţii lor. Echipa a încercat să nu ofere prea multe cifre, dar a declarat că doi dintre subiecţii mai mari aveau între 335+/- 75 de ani şi 392+/-120 de ani, ceea ce înseamnă că cea mai vârstnică femelă avea în jur de 272-512 ani.
Descoperirea are aspecte atât pozitive, cât şi negative, aspectul negativ fiind că aceştia ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 150 de ani, ceea ce înseamnă că orice rechin omorât de pescari sau de schimbările climatice poate fi foarte greu de înlocuit.
„Rezultatele noastre au dovedit că rechinul din Groenlanda este cea mai longevivă vertebrată, îngrijorările noastre cresc deoarece specia trebuie conservată“, a concluzionat echipa.
Vestea bună este că prin studierea ciclului de viaţă al acestor specii, cercetătorii le pot conserva mult mai bine în viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS