12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMarea Gaură Albastră, un loc impresionant pentru scufundări

Marea Gaură Albastră, un loc impresionant pentru scufundări

 

Marea Gaură Albastră este situată în apropierea coastei statului Belize. Ea a devenit faimoasă în lume după ce francezul Jacques Cousteau a inclus-o în top zece cele mai bune locuri pentru scufundări, notează Descoperă.
Marea Gaură Albastră este poziţionată în centrul recifului Lighthouse şi s-a format în timpul glaciaţiunii cuaternare, când nivelul mării era mult mai scăzut faţă de cel actual. Analizele realizate asupra stalactitelor din jurul Marii Găuri Albastre demonstrează că aceasta s-a format în urmă cu 153.000 de ani. Când nivelul apei a început să crească, fosta peşteră a fost umplută cu apă.
În 1971, Jacques Cousteau şi-a adus nava, Calypso, în zonă pentru a descoperi adâncimea structurii. Investigaţiile cercetătorului au dovedit că este o formaţiune carstică, calcaroasă, formată înaintea creşterii nivelului mării. Terasele peşterii se află la adâncimi de 21, 49 de metri şi 91 de metri. Adâncimea iniţială a Marii Găuri Albastre a fost de 151 de metri.
Este un loc cunoscut de scafandri, fiind o oportunitate bună pentru aceştia să descopere în apa limpede noi specii de peşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS