6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMaestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani într-un cufăr antic

Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani într-un cufăr antic

Arheologii consideră că au descoperit, într-o stupă (clădire religioasă budistă), ceea ce pare a fi un os din craniul lui Buddha, Siddhartha Gautama. Descoperirea, veche de 1.000 de ani, a fost făcută într-un cufăr de piatră în criptele din adâncul templului budist Nanjing (China). În interiorul stupei, arheologii au descoperit rămăşiţele sfinţilor budişti, inclusiv un os parietal inscripţionat pe care se menționează că i-ar fi aparţinut lui Buddha, după cum scrie Descoperă.ro.
Cufărul este construit din lemn de santal, aur şi argint şi este acoperit de pietre preţioase. Inscripţiile gravate pe cufăr relevând faptul că a fost construit în timpul domniei Împăratului Zhenzong ( 997-1022 d.Hr), în timpul dinastiei Song. De asemenea, pe cufăr sunt inscripţionate numele oamenilor care au donat bani şi materiale pentru confecţionarea lui. Deşi inscripţiile arată faptul că osul îi aparţine lui Buddha, nu se ştie sigur dacă acest fapt este real. Cercetătorii sunt încă sceptici, dar osul este păstrat cu sfinţenie de călugării de la templu.

Rămăşiţele lui Buddha, divizate în 84.000 de bucăţi

Descoperit în adâncul templului Grand Bao’em, cufărul are o înalţime de 117 centimetri şi 45 centimetri lăţime. Acesta era depozitat într-o cutie de fier, care era introdusă într-un cufăr de piatră. Inscripţia de pe cufărul din piatră a fost scrisă de un om numit Deming, acum 1.000 de ani. Pe cufăr scria „Maestrul Iluminismului perfect, Egumenul Chengtian al Mânăstirii şi deţinătorul robei purpurii“ (conform traducerii realizate de cercetători).
Deming afirma că după ce Buddha „a intrat în parinirvana“ (moartea finală care rupe cercul dintre moarte şi renaştere), „trupul a fost incinerat în apropierea râului Hirannavati“ din India. Cel care conducea India în aceea perioadă, regele Ashoka (268-232 î.Hr.), a decis să păstreze rămăşiţele lui Buddha, pe care le-a divizat în 84.000 de părţi. Potrivit spuselor lui Deming, China a primit 19 dintre ele, inclusiv osul parietal.
Acesta a fost păstrat într-un templu, care a fost distrus acum 1.400 de ani, în timpul războaielor. Împăratul Zhenzong a decis să reconstruiască templul, iar osul parietal şi celelalte oase ale sfinţilor Buddha au fost îngropate în cripta subterană a templului, conform scrierilor lui Deming. Acestea au fost înmormântate pe 21 iulie, 1011 d.Hr., „în cea mai solemnă şi elaborată ceremonie de înmormântare“, afirmă Deming.

Înmormântarea lui Buddha

Osul parietal al lui Buddha a fost pus într-o lădiţă din aur, care a fost plasată într-o ladă din argint, conform constatărilor arheologice. Lada din argint a fost apoi aplasată în cufărul din piatră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS