10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopacii dintr-o zonă din Ecuador se pare că „se pot deplasa“

Copacii dintr-o zonă din Ecuador se pare că „se pot deplasa“

copaci

Copacii dintr-o zonă îndepărtată din Ecuador se pare că au capacitatea de a-şi schimba locul. Există o specie reală de palmier, Socratea exorrhiza, care îşi poate dezvolta noi rădăcini la ceva distanţă de trunchi în căutarea unui sol mai bun.
„Nu vorbim despre o distanţă de un pas. Aceşti copaci mobili pot călători aproximativ 20 de metri pe an“, afirmă Karl Gruber în articolul său pentru BBC.
Unele rapoarte, precum cel al lui Gruber, susţin că faimoşii arbori se „plimbă“ prin dezvoltarea noilor rădăcini, ceea ce le permite să-şi creeze un fel de drum prin pădure. Potrivit unui studiu realizat în 2005 de biologul Gerardo Avalos, copacii, care produc noi rădăcini, stau, uneori, ferm într-un singur loc, fără să se deplaseze. „Lucrarea mea dovedeşte că ideea şi convingerea că aceşti palmieri pot «merge» este doar un mit. Un palmier ar putea urmări, de fapt, lumina şi pentru acest lucru se deplasează încet peste covorul din pădure“, a declarat Gerardo Avalos. Răspunsul la această întrebare stă ascuns în sistemul radicular al palmierilor. Spre deosebire de alţi copaci care au rădăcini complet ascunse în subteran, palmierii „plimbători“ au un sistem radicular mai mare, care începe în apropierea părţii de jos a trunchiurilor lor. De-a lungul timpului, când se erodează solul, unele dintre aceste rădăcini mor şi se formează rădăcini noi. Deşi este dezamăgitor pentru aceia dintre noi care doresc cu adevărat să creadă în ideea că un copac poate avea o formă de mobilitate, povestea despre palmierii călători este o invenţie ale ghizilor pentru a atrage turişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS