8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO lume fantastică de formaţiuni ciudate

O lume fantastică de formaţiuni ciudate

Bisti Badlands, numit şi Bisti/De-Na-Zin Wilderness, este un vast peisaj alcătuit din formaţiuni fantasmagorice din pământ şi piatră, situat în deşertul din nord-vestul lui New Mexico.
Eroziunea eoliană şi cea acvatică, ce au durat secole de-a rândul, au sculptat în acea zonă o lume fantastică de formaţiuni ciudate de rocă ce au preluat forme neobişnuite de creneluri, turle, ciuperci şi altele, care au atras diferite nume: „Ouă crăpate“, „Aripile Bisti“ şi „Grădina de roci“.
Bisti este derivat din cuvântul Navajo „Bistahi“, ceea ce înseamnă „printre formaţiunile de chirpici“. Al doilea nume – De-Na-Zin – îşi are originea de la alt cuvânt Navajo pentru „cranes“ (macarale), scrie descopera.ro.
Această zonă puţin vizitată şi în mare parte necunoscută a fost cândva o deltă fluvială antică de pe malul unei vechi mări ce a existat în urmă cu 70 de milioane de ani. Pe măsură ce apele s-au retras, flora bogată s-a dezvoltat pe acele locuri şi multe animale preistorice cutreierau zona. Atunci când apa a dispărut în totalitate a lăsat în urmă straturi de gresie amestecată cu argilă, şisturi şi cărbune. O mare parte a cărbunelui a ars în incendii.
În principal, trei tipuri de formaţiuni sunt expuse în zona Bisti Wilderness: Formaţiunea de Ojo Alamo, care prezintă depozite groase de cenuşă vulcanică dintr-o erupţie străveche; formaţiunea Fruitland şi şisturile Kirtland.
Formaţiunea de Ojo Alamo conţine, în mare parte, fosile de dinozauri. Formaţiunea Fruitland conţine straturi de gresie, şist şi cărbune şi s-a format atunci când condiţiile erau mlăştinoase, calde şi umede, cu drenaj slab. Kirtland Shale este produsul aluviunilor şi depozitelor de nisip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS