16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCercetătorii suedezi au redescoperit băutura magică a dacilor

Cercetătorii suedezi au redescoperit băutura magică a dacilor

(Foto: mieddacic.files.wordpress.com)
(Foto: mieddacic.files.wordpress.com)

O băutură alcoolică realizată dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, pe baza unor reţete vechi, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice, conform unui grup de oameni de ştiinţă suedezi. Împreună cu responsabili de la o fabrică de bere, cercetătorii suedezi au studiat îndelung albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită „elixirul vânătorului de miere“, relatează Reuters.
Cercetătorul Tobias Olofsson de la Universitatea Lund a declarat că miedul are efecte pozitive asupra sănătăţii organismului.
„Miedul este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură benefică“, a declarat Olofsson.
Pentru români, rezultatele acestei cercetări sunt cu atât mai interesante cu cât miedul este recunoscut drept „băutura dacilor“ şi leacul miraculos care îi ţinea sănătoşi şi puternici.
Priscus (diplomat roman) scria prin sec. V d.Hr: „De acolo am călătorit pe un drum neted, aşezat într-o câmpie a Banatului şi am trecut peste mai multe râuri navigabile, dintre cele mai mari, după Istru, era aşa numitul Drecon, apoi Tigas şi Tifisas. Pe acestea le-am trecut în bărcile de care se foloseau locuitorii de pe malurile râurilor, iar pe celelalte le-am trecut pe plute, pe care barbarii le poartă în căruţe, deoarece locurile sunt mlăştinoase. Prin sate ni se aducea de mâncare, şi anume în loc de grâu, mei, iar în loc de vin, mied, după cum îl numesc localnicii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS