8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn nigerian a găsit rezolvarea unei probleme de matematică veche de 156 de ani

Un nigerian a găsit rezolvarea unei probleme de matematică veche de 156 de ani

profesor nigerian

Un profesor nigerian susţine că a găsit rezolvarea la Ipoteza Riemann, una dintre cele mai grele probleme de matematică, nerezolvată de 156 de ani. Opeyemi Enoch (foto) a explicat că el a făcut o descoperire, în anul 2010, iar acest lucru i-a permis ulterior să rezolve complicata problemă concepută în 1859, scrie Daily Mail.

Dacă soluţia găsită de Opeyemi Enoch se confirmă, el va primi o recompensă de un milion de dolari din partea Clay Mathematics Institute, Ipoteza Riemann fiind una dintre cele şapte probleme ale mileniului în matematică. Ipoteza Riemann, formulată pentru prima oară de Bernhard Riemann în 1859, este una dintre cele mai celebre şi mai importante probleme nerezolvate din matematică. Deşi mulţi matematicieni de valoare s-au chinuit să o dezlege, cel puţin până acum problema a rămas un mister. Ipoteza Riemann se referă la distribuirea de numere prime. Este o celebră problemă de matematică, deoarece teorema lui Fermat a fost rezolvată încă din 1990. Distribuirea numerelor prime printre celelalte nu urmează un model sistematic. Cu toate acestea, Riemann a observat că frecvenţa numerelor prime este foarte strâns legată de comportamentul unei funcţii elaborate numită funcţia Riemann Zeta, relatează Daily Mail. Ipoteza afirmă că toate soluţiile ecuaţiei ζ(s) = 0 se întind pe o anumită linie verticală, potrivit Clay Mathematics Institute. Acest lucru a fost verificat pentru primele 10.000.000.000 de soluţii, dar acum s-a găsit „dovada“ care explică faptul că această distribuire se regăseşte şi dincolo de ceea ce s-a demonstrat. Cu toate acestea, Clay Mathematics Institute nu a confirmat, dar nici nu a negat faptul că profesorul Enoh a rezolvat oficial problema. Reprezentanţii organizaţiei au transmis doar că nu comentează soluţiile pentru Problemele Mileniului.

A rezolvat problema în urma provocării elevilor săi

Profesorul Enoh, care predă la Federal University of Oye Ekiti (FUOYE) din Nigeria, a declarat că a fost motivat să rezolve problema chiar de elevii săi.  Într-un interviu pentru BBC, el a spus că studenţii l-au provocat să facă bani pe internet. „Motivaţia a venit din faptul că elevii mei au crezut că soluţia ar putea veni de la mine, nu pentru recompensa financiară. Acesta a fost, în primul rând, lucrul care m-a determinat să încep să rezolv problema“, a explicat Opeyemi Enoch. Pe de altă parte, nu au fost puţini cei care au afirmat că ştirea despre rezolvarea ipotezei Riemann este doar o farsă.
În 2010, Conjectura lui Poincare, altă teoremă din grupul celor şapte „Millennium Problems in Mathematics“, a fost rezolvată de Grigori Perelman, dar matematicianul rus a refuzat premiul de un milion de dolari. Profesorul nigerian a prezentat soluţia sa, pe 11 noiembrie, la International Conference on Mathematics and Computer Science din Viena, precizează site-ul nigerian de ştiri Vanguard.
În trecut, Opeyemi Enoch a realizat designul pentru un prototip de siloz pentru fermierii săraci, iar în prezent lucrează la un proiect care vizează protejarea conductelor de petrol împotriva actelor de vandalism şi la implementarea unei abordări matematice care să diminueze problemele generate de încălzirea globală.

Ipoteza Riemann

Ipoteza Riemann, formulată pentru prima oară de Bernhard Riemann în 1859, este una dintre cele mai celebre și mai importante probleme nerezolvate din matematică. A rămas o întrebare deschisă timp de 156 de ani, deși rezolvarea ei a atras eforturile concentrate ale multor matematicieni. Spre deosebire de alte probleme celebre, este mai atractivă pentru profesioniștii domeniului decât pentru amatori. Majoritatea matematicienilor cred că ipoteza Riemann este adevărată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS