10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSe nasc fetiţe şi la 12 ani devin băieţi

Se nasc fetiţe şi la 12 ani devin băieţi

Catherine şi „verişorul“ ei Carla (Foto: www.bbc.com)
Catherine şi „verişorul“ ei Carla (Foto: www.bbc.com)

O situaţie bizară dintr-o comunitate din Republica Dominicană intrigă lumea medicală, potrivit BBC. Mai multe fetiţe din satul Salinas s-au transformat în băieţi, la vârsta pubertăţii, după ce le-au crescut organe genitale masculine şi au dezvoltat trăsături bărbăteşti. Aceşti copii poartă numele de „Guevedoces“, care se traduce în „penis la 12 ani“.
Cazurile acestor copii au fost descoperite în anul 1970 de o cercetătoare americană, dr. Julianne Imperato-McGinley, de la Cornell Medical College din New York. De atunci, medicii caută o explicaţie pentru aceste cazuri.
Johnny, în vârstă de 24 de ani, s-a născut fetiţă. Îşi aminteşte că îl chema Felicita şi că mergea la şcoală, mai tot timpul, într-o rochie roşie. Afirmă că nu îi plăcea rochia şi că se uita mereu la băieţi cum aleargă sau joacă fotbal şi îşi dorea să facă şi el asta. „Niciodată nu mi-a plăcut să mă îmbrac în rochie şi când părinţii îmi cumpărau jucării pentru fetiţe nu mă jucam cu ele. În schimb, când vedeam un grup de băieţi mă duceam să bat mingea cu ei“, îşi aminteşte Johny.
Când s-a transformat clar într-un băiat, el a fost batjocorit de către colegii de şcoală. Pentru asta a ales să le răspundă cu pumnii.
„De cele mai multe ori îmi ziceau că sunt Diavolul sau Ciudatul şi îmi spuneau tot felul de lucruri urâte, de aceea de câte ori întreceau limita săream la bătaie“, a spus Johny.

Lipsa unei enzime, cauza transformării

Carla are şapte ani şi este pe cale să se transforme în băiat. „Când avea cinci ani am observat că atunci când vedea vreunul dintre prietenii ei băieţi voia să se bată cu el. Muşchii şi pieptul ei au început să crească. Poţi vedea că va deveni băiat. O iubesc indiferent ce este, băiat sau fată“, afirmă mama ei.
În momentul concepţiei, există o pereche de cromozomi X pentru viitoarele fete şi un set de cromozomi XY pentru viitorii băieţi. În primele săptămâni de viaţă încep să crească sfârcurile, dar nu se ştie dacă fătul va fi băiat au fată.
Organele sexuale se formează de regulă până în a 8-a săptămână de sarcină, însă dacă enzima care produce testosteronul lipseşte, copiii se nasc femei, apoi li se formează organele genitale masculine când testosteronul din organism creşte.
Copiii „Guevedoces“ au o deficienţă genetică, motiv pentru care se nasc cu trăsăturile fetelor, afirma în 1970 cercetătoarea americană.
Spre pubertate, fetele „Guevedoces“ (care au la naştere cromozomul XY, specific băieţilor) primesc o nouă doză de testosteron. De această dată, organismul lor răspunde şi astfel încep să se formeze trăsăturile masculine, inclusiv organul sexual.
Băieţii „Guevedoces“ au şi prostata mică. De asemenea, în ciuda faptului că aceşti băieţi au fost crescuţi ca fete în primii ani de viaţă, ei au preferinţe heterosexuale puternice.
În ceea ce-l priveşte pe Johnny, deşi a dezvoltat organele genitale masculine în mod corect, încă nu s-a adaptat la noul mod de viaţă, deoarece fetele îl privesc cu suspiciune: „Aş vrea să găsesc pe cineva cu care să mă căsătoresc şi să am copii, o parteneră care să stea cu mine şi la bine, şi la rău“, a mărturisit el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS