8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria

Pe 15 august, creştini sărbătoresc Sfânta Maria Mare (Sântămăria), după cum mai este cunoscută în popor sau Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Este ziua în care Fecioara Maria a trecut la cele veşnice şi s-a înălţat în împărăţia cerurilor.  Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.

Conform tradiţiilor bisericeşti, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune „La mulţi ani” celor care poartă numele sfintei.

Cu ocazia acestei mari sărbători religioase, în biserici se ţin slujbe unde sunt pomeniţi cei care au părăsit această lume, dar şi cei care au purtat numele sfânt al Mariei. Totodată, femeile obişnuiesc împartă struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealaltă. În unele zone, după slujba, se merge în cimitir şi se tămâiază mormintele celor dragi.

În popor, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată a fi totodată şi hotarul dintre lunile călduroase şi cele răcoroase, ziua care ne anunţă vara este pe sfârşite.

Mai mult, este ziua în care ciobanii coboară oile de la munte şi se spune de acum încolo bărbaţii trebuie îşi schimbe pălăria cu căciula. Tot de acum încolo, este interzis scăldatul în apele curgătoare căci se crede râurile au fost spurcate de cerb. Tot odată cu 15 august şi cu apropierea toamnei, tradiţia populară ne învaţă este bine nu mai dormim afară sau pe prispă.

O superstiţie din bătrâni ne spune este interzis a aprinde focul în sobă sau în vatra cu două zile înaintea sărbătorii căci astfel vei atrage întâmplări nefericite asupra ta.

Fiindcă este interzis a face treburi în gospodărie sau pe câmp, cei care nu respectă această regulă nescrisă riscă aibă pagubă la recolte, iar vitele li se îmbolnăvească.

Fecioara Maria este cu precădere ocrotitoarea femeilor, a pruncilor şi a celor necăjiţi. De aceea, femeile însărcinate obişnuiesc se roage în această zi Maicii Domnului pentru ajutor în sarcina, iar pruncii cărora le vor da naştere fie sănătoşi şi binecuvântaţi de Dumnezeu.

În cazul în care se întâmplă ca în apropierea acestei sărbători înflorească trandafirii – acest lucru este interpretat în tradiţia populară drept semn ne aşteaptă o toamna lungă şi frumoasă.
În vremurile de odinioară, se obişnuia de 15 august se angajeze pândări la vii pentru a proteja podgoriile de păsări, iar perioada cuprinsă între cele două mari sărbători, Sfânta Maria Mare (15 august) şi Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este percepută fiind propice semănăturilor de toamna.

O superstiţie străveche ne arată nu este bine ne tundem părul în această zi sau îl aruncăm la gunoi.

De asemenea, evitaţi mergeţi înapoi. Se spune acesta este un obicei care o o întristează pe Maica Domnului.

În anumite zone ale ţării, există obiceiul ca fetele necăsătorite culeagă flori pe care le duc ulterior la biserica pentru a fi sfinţite. Odată ce slujba se termină, iau aceste flori acasă şi le aşează drept ofrandă la icoana Maicii Domnului. Se spune aceste flori sunt investite de Maica Domnului cu puteri vindecătoare, dar nu numai. Ele aduc în casă pe care o împodobesc sănătate, pază de primejdii, dar şi noroc şi binecuvântare.

Tot astăzi, fetele nemăritate se roagă Maicii Domnului pentru a le da un ursit bun şi o soartă favorabilă în dragoste şi căsnicie.

În vremuri de demult, pentru a atrage dragostea în viaţa lor şi bunăvoinţa Maicii Domnului, fetele obişnuiau poarte în sân un fir de năprasnic sau ferigă, în funcţie de zonă. Se crede această plantă a fost hărăzită de Maica Domnului cu puterea de a aduce dragostea celei care o poartă de această sărbătoare.

În anumite părţi ale ţării, fetele obişnuiesc în noaptea de 14 spre 15 îşi pună un fir de busuioc proaspăt sub pernă pentru Maica Domnului le dezvăluie chipului celui ales în vis şi astfel îl recunoască mai uşor atunci când îl vor întâlni.

Tot pe 15 august se sărbătoreşte şi ziua Marinei, Fecioara Maria fiind considerată protectoarea marinarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS