16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFemei-pirat pe mările lumii

Femei-pirat pe mările lumii

(Foto: deviantart.net)
(Foto: deviantart.net)

Se credea în vechime că prezenţa unei femei la bordul navelor de piraţi este semn de ghinion. Însă, această superstiţie nu a împiedicat câteva vajnice reprezentante ale sexului frumos să se înroleze şi chiar să conducă bande redutabile de corsari. Un articol publicat pe site-ul history.com face o călătorie în timp pentru a aduce în actualitate câteva dintre cele mai temute femei-pirat din istorie.

Una dintre cele mai cunoscute femei-pirat din lume, Cheng I Sao, şi-a început „cariera“ într-un bordel. În anul 1801 s-a căsătorit cu puternicul corsar Cheng I şi împreună au creat una dintre cele mai mari şi de temut armate de piraţi din China. Oastea de pe mare era compusă din sute de nave şi avea un echipaj format din 50.000 de persoane, principalele sale „victime“ fiind nave de pescuit, nave de mărfuri, dar şi satele de pe coastele sudice ale Chinei. După moartea soţului său, în 1807, Cheng I Sao a reuşit să se remarce drept căpetenie de piraţi, cu ajutorul locotenentului său de încredere, Chang Pao, care i-a fost şi iubit. În următorii câţiva ani, femeia a reuşit să adune o flotă care rivaliza cu forţele navale ale multor state puternice. De asemenea, a instituit un cod de conduită riguros pentru piraţii săi. Potrivit acestuia, cei care violau prizonierele erau pedepsiţi cu moartea prin decapitare, în timp ce dezertorilor recuperaţi li se tăiau urechile. Faptele lui Cheng I Sao nu au rămas neremarcate, dimpotrivă, au transformat-o în inamicul public numărul unu al statului chinez. În anul 1810 era vânată de flotele britanice şi portugheze însă, în loc să se facă pierdută pe mare pentru a scăpa, Cheng I Sao s-a predat şi a renunţat la flota sa, negociind să îşi păstreze în schimb averea dobândită până atunci. S-a retras din activitatea de corsar, rămânând totuşi în istorie drept unul dintre cei mai renumiţi piraţi. A murit în 1844, la vârsta de 69 de ani.

Anne Bonny şi Mary Read, piraţi sub comanda lui Calico Jack

Anne Bonny, fiica nelegitimă a unui bogat avocat irlandez, este altă femeie care s-a făcut remarcată în această lume a bărbaţilor. Încercând să îi ascundă originea, tatăl său obişnuia să o îmbrace pe fată în haine bărbăteşti şi să o prezinte drept ucenicul său. Mai târziu, Anne s-a mutat în America, unde în 1718 s-a căsătorit cu un marinar şi împreună cu acesta a mers într-o călătorie în Caraibe, zonă renumită pentru faptul că era înţesată de piraţi. Aici, în Caraibe, şi-a părăsit soţul, fiind de-a dreptul vrăjită de celebrul corsar Jack Rackman, zis Calico. A fost dintotdeauna o femeie dârză şi curajoasă, iar în preajma lui Calico Jack a adoptat obiceiurile piraţilor, dovedind nu doar că poate să înjure şi să bea rom cot la cot cu aceştia, ci şi că mânuieşte pistolul şi sabia la fel de bine. Mai târziu, Anne Bonny a legat o prietenie strânsă cu o altă femeie-pirat cunoscută, Mary Read, cele două jucând roluri importante în raidurile făcute de corsarii lui Calico Jack în vara şi toamna lui 1720. Aventura lui Bonny pe mare a fost întreruptă brusc în acelaşi an, în octombrie, când nava lui Calico Jack a fost capturată de vânătorii de piraţi. Căpitanul navei şi alţi membri ai echipajului au fost executaţi, însă Anne Bonny şi Mary Read au scăpat de pedeapsa prin spânzurare, amândouă fiind însărcinate.
Povestea lui Mary Read seamănă oarecum cum istoria prietenei sale Anne Bonny. Născută în Anglia, la sfârşitul secolului al 17-lea, Mary Read şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei prefăcându-se că este fratele său vitreg, care murise, o farsă pusă la cale de mama ei, pentru a o putea escroca pe bunica micuţilor. Dorind să îşi potolească setea de aventură, mai târziu Mary Read a adoptat numele de Mark Read şi s-a angajat, făcând în special munci destinate doar bărbaţilor la acea vreme. A fost întâi soldat, apoi marinar de comerţ, iar în jurul anului 1710 a ales să se facă pirat, după ce nava pe care lucra a fost atacată şi a căzut în mâinile corsarilor, iar aceştia au fost impresionaţi de calităţile ei de luptător. În cele din urmă a ajuns pe vasul lui Calico Jack, unde s-a împrietenit cu Anne Bonny, căreia i s-a destăinuit şi i s-a arătat ca fiind femeie.

Rachel Wall, prima femeie-pirat din America

Biografia lui Rachel Wall este presărată cu mituri şi legende. Se spune că ea a fost prima şi singura femeie din Statele Unite ale Americii care a încercat ocupaţia de pirat. De origine din Pennsylvania, în adolescenţă Rachel a fugit de acasă şi s-a căsătorit cu un pescar pe nume George Wall. S-au stabilit în Boston, unde au încercat să îşi câştige traiul cinstit, însă problemele financiare i-au împins spre alt stil de viaţă. În 1871 au cumpărat o ambarcaţiune, au tocmit un echipaj şi au început să jefuiască navele ce treceau pe coastele Noii Anglii. Strategia lor era pe atât de interesantă pe cât era de brutală. După furtuni, corsarii americani îşi „deghizau“ vasul în aşa fel încât să pară că a fost afectată de vânt şi ploaie, iar Rachel apărea pe punte şi implora ajutorul celor care treceau prin zonă. În momentul în care salvatorii se apropiau, erau atacaţi, jefuiţi şi ucişi. Aventurile pe mare ale lui Rachel Wall s-au încheiat în 1782, când soţul ei a murit în timpul unei furtuni. Femeia a continuat jafurile şi pe uscat, iar în 1789 a fost arestată, după ce a atacat şi prădat o femeie din Boston. În acelaşi an, pe 8 octombrie, a fost spânzurată, fiind ultima femeie executată în statul Massachusetts.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS