24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCyborgul, următoarea specie de om

Cyborgul, următoarea specie de om

cyborg

Bogaţii ar putea deveni în viitor fiinţe supranaturale, care vor avea formă de cyborg. Teoria îi aparţine lui Yuval Noah Harari, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care este convins că această transformare va avea loc în următorii 200 de ani.

Profesorul Harari susţine că, prin folosirea biotehnologiei şi a ingineriei genetice, oamenii cu dare de mână vor avea ocazia de a se transforma într-un tip nou de fiinţă umană imortală, divină, care va avea puteri depline asupra vieţii şi morţii, se explică într-un articol publicat de The Telegraph. O astfel de schimbare a vieţii aşa cum o cunoaştem va fi posibilă datorită faptului că, în următoarele două sute de ani, omul ar urma să se contopească treptat cu tehnologia, iar acesta va fi un proces care, potrivit lui Yuval Noah Harari, va fi „cea mai importantă evoluţie în domeniul biologiei, de la apariţia vieţii şi până acum“.
Profesorul de la Ierusalim, care a realizat o lucrare în care a încercat să urmărească istoria umanităţii, a explicat că oamenii ar urma să evolueze atât de mult încât să ajungă fiinţe asemănătoare zeilor. Diferenţele dintre umanitatea din prezent şi cea de peste 200 de ani ar fi la fel de mari şi evidente ca diferenţele care există în prezent între cimpanzei şi oameni, susţine specialistul în istorie. Acesta spune că oamenii, ca rasă, se definesc prin nemulţumire şi că, după părerea lui, omenirea nu va rezista tentaţiei de a se „îmbunătăţi“, fie prin inginerie genetică, fie prin tehnologie. „Suntem programaţi să fim nemulţumiţi. Pentru oameni nu este suficient să aibă plăcere şi realizări, mereu tindem spre mai mult. Cred că în următorii 200 de ani, cu aproximaţie, specia homo sapiens se va îmbunătăţi şi se va transforma într-o rasă de fiinţe superioare, iar acest lucru se va putea realiza fie prin manipulare biologică, fie prin inginerie genetică, fie prin crearea de cyborgi – entităţi parţial organice, parţial nonorganice. Va fi cea mai importantă evoluţie în domeniul biologiei de la apariţia vieţii şi până acum. Din punct de vedere biologic, nu s-a schimbat mare lucru în ultimii patru miliarde de ani. Dar pe viitor vom fi martorii unor transformări radicale“, a precizat profesorul Yuval Noah Harari.
Totuşi, el a avertizat asupra faptului că accesul la tehnologia de creare a cyborgilor va fi limitat: doar cei cu averi impresionante vor avea acest privilegiu – fapt care va accentua diferenţele dintre bogaţi şi săraci. Cu alte cuvinte, pe viitor este posibil ca cei bogaţi să trăiască veşnic, iar cei săraci vor pieri.

Societatea, legată de ficţiune

Profesorul Harari a menţionat că oamenii au devenit o specie dominantă datorită capacităţii lor de a crea „ficţiuni“ – precum religia, banii şi ideea de drepturi fundamentale ale oamenilor – care au ţinut societatea „legată“, deşi nu au fundament în natură. „Dumnezeu sau mai degrabă ideea de divinitate, de forţă superioară, este extrem de important, pentru că nici o societate nu poate fi creată în lipsa miturilor religioase. Religia e cea mai importantă găselniţă a umanităţii: oamenii au fost controlabili atâta timp cât au crezut că se pot bizui pe zeităţi. Însă, în ultimele câteva secole, fiinţele umane devin tot mai puternice şi simt că nu mai au nevoie de sprijinul divinităţii. Omul modern chiar a ajuns să creadă că nici nu mai are nevoie de Dumnezeu, ci de tehnologie“, a explicat profesorul.
Potrivit acestuia, nu Orientul Mijlociu este cel mai interesant loc din perspectivă religioasă, ci Silicon Valley. „Aici se dezvoltă un soi de tehno-religie. Cei de aici cred că şi moartea nu este altceva decât o problemă de tehnologie care poate fi rezolvată şi îşi va găsi rezolvare“, a spus Yuval Noah Harari.

Ne îndreptăm spre un viitor post-uman?

La rândul său, astrofizicianul britanic Sir Martin Rees este de părere că omenirea va ajunge într-o eră anorganică, post-umană, în condiţiile în care inteligenţa artificială progresează într-un ritm înfricoşător de alert, ducând, în cele din urmă, la distrugerea umanităţii. Potrivit omului de ştiinţă, acest proces va începe în următorii 25 de ani, când roboţii vor obţine un tip de inteligenţă care va rivaliza cu cea a oamenilor. Sir Martin, care este unul dintre astronomii eminenţi ai lumii, susţine că dintre cele 45 de milioane de secole de când există Pământul, secolul acesta este unul special. Pentru că, dacă până acum, ameninţările faţă de omenire au venit din natură, de acum încolo suntem puşi în faţa pericolului de a fi acaparaţi – la propriu şi la figurat – de inteligenţa artificială. „Există limite chimice şi metabolice atunci când vine vorba de dimensiunea şi capacitatea de procesare a creierului organic. Poate că oamenii sunt aproape de aceste limite. Dar pentru computere nu există astfel de constrângeri“, a concluzionat Sir Martin Rees. Prin urmare, ipoteza existenţei, în viitor, a unor oameni-cyborg nu trebuie exclusă din start.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS