22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDoi cimpanzei au fost recunoscuți de o instanță ca fiind „persoane“

Doi cimpanzei au fost recunoscuți de o instanță ca fiind „persoane“

cimpanzeu

Doi cimpanzei, Hercules și Leo, au obținut în mod oficial statutul de „persoane“ în urma unei decizii care a fost pronunțată de o instanță din statul american New York, informează huffingtonpost.fr. Acest fapt reprezintă o mare victorie pentru apărătorii drepturilor animalelor, potrivit Mediafax.

Hercules și Leo, doi cimpanzei folosiți de Universitatea Stony Brook din Long Island într-un studiu despre ființele cu mers biped, beneficiază din 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.
Habeas Corpus stipulează, în legislațiile anglo-saxone, libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat.
Din acest motiv, cele două primate nu mai pot fi păstrate de universitatea respectivă deoarece o eventuală păstrare a lor ar echivala cu ținerea în captivitate a unor persoane.
Acțiunea în favoarea cimpanzeilor a început în 2013, când organizația The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces universității Stony Brook în numele celor doi cimpanzei și a cerut ca aceștia să fie transferați la un sanctuar pentru cimpanzei din Fort Pierce, o localitate din statul american Florida.
După ce a fost respinsă de Curtea de Apel, acțiunea juridică a fost prezentată în fața Curții Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecătoarea Barbara Laffe a hotărât că, deși sunt considerați în continuare ca fiind „non-umani“, Hercules și Leo sunt de acum înainte primele animale care beneficiază de statutul de „persoană“.
Acesta este un pas uriaș pentru NhRP, care a anunțat pe site-ul său că principalul obiectiv al organizației constă în „modificarea legii actuale pentru ca statutul anumitor animale să fie schimbat din „lucru“ (ceea ce îi lipsește de orice drept legal – în cel de „persoană“.
„O persoană nu este sinonim cu «uman», ci desemnează o entitate cu capacități intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi“, a precizat organizația, citată de The Independent. NhRP a anunțat deja că se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apăra drepturile altor animale „inteligente“, precum delfinii, elefanții și orcile.
„Este o mare victorie pentru noi, care ne aduce mai aproape de îndeplinirea țelului nostru: dreptul la libertate corporală pentru cimpanzei și alte animale ale căror procese cognitive sunt complexe“, a adăugat Natalie Prosin, directoarea NhRP, pentru revista Science.
Însă această decizie este departe de a fi apreciată în unanimitate. Anumite persoane au acuzat-o pe judecătoarea americană că nu a studiat suficient chestiunea ce vizează recunoașterea statutului unei persoane și că nu a ascultat argumentele opozanților asociației NhRP.
În Franța, a fost nevoie de doi ani pentru ca statutul animalelor să fie modificat, după ce mult timp au fost considerate ca fiind „bunuri mobile“ – adică obiecte care pot fi transportate dintr-un loc în altul. Adunarea Națională a Franței a anunțat, pe 28 ianuarie 2015, că animalele sunt recunoscute ca „ființe vii înzestrate cu sensibilitate“. Decizia legislativă a fost luată în urma unei petiții lansate de Asociația 30 Millions d’Amis, care a declanșat numeroase dezbateri în societatea civilă franceză.
Organizația NhRP speră acum să poată obține transferul lui Hercules și al lui Leo de la Universitatea Stony Brook din Long Island, unde sunt supuși unor experimente medicale, la sanctuarul Save the Chimps, din Florida, unde peste 250 de cimpanzei trăiesc pe câteva insule de pe coasta Atlanticului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS