6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrtodocşii îl prăznuiesc mâine pe Sfântul Gheorghe

Ortodocşii îl prăznuiesc mâine pe Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, eliberator al deţinutilor şi ocrotitor al săracilor, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie.
Întrucât numele lui înseamnă în limba greacă „lucrător al pământului”, el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor, şi al pastorilor.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox.

În tradiţia populară sărbătoarea este cunoscută sub numele de San-George. În calendarul popular, San-George este considerat a fi un zeu al vegetaţiei, protector al naturii înverzite, al vitelor şi al oilor, el fiind identificat în Panteonul românesc cu Cavalerul Trac. În spiritualitatea populară, San-George este cel de-al doilea stâlp calendaristic, alături de Sfântul Dumitru – Sâmedru -, între cele două divinităţi existând o înţelegere cosmică, facilitată şi de divinitatea supremă. Se spune că atunci când se aud primele broaşte cântând, San-George ia cheile de la Sâmedru pentru a deschide drumul naturii spre viaţă, el fiind considerat Cap mare de primăvară, înverzitorul întregii naturi, semănătorul tuturor culturilor şi închizătorul anotimpului friguros.

Toamna, Sâmedru, care nu iubeşte pomii înverziţi, primeşte cheia de la San-George pentru a închide timpul frumos şi a slobozi din adâncuri anotimpul rece. În calendarul popular, că şi în tradiţia creştină, San-George este o divinitate tânăra, hipomorfa, purtată în spate de un cal. În egală măsură, el este şi o divinitate pastorală, de origine indo-europeană, ziua să de celebrare fiind considerată a fi momentul de început a anului pastoral. Dacă în trecut această sărbătoare era cinstită cu mult fast timp de trei zile, astăzi, doar cu totul izolat, mai străbate farmecul ei de altădată. Cele mai multe obiceiuri legate de această zi au fost abandonate pe parcursul timpului dar importantă sărbătorii în spiritualitatea tradiţională ne obligă să amintim câteva dintre practicile şi obiceiurile de odinioară. În ajunul zilei de 23 aprilie oamenii pregăteau cu grijă brazde verzi, tăiate sub formă pătrată, în care înfigeau ramuri înmugurite de salcie şi flori galbene de primăvară cunoscute, în Bucovina, sub numele de calce.

În noaptea sau dimineaţa zilei de San-George capul familiei, întotdeauna un bărbat, aşeza brazdele, astfel împodobite, „de straja „la stâlpii porţilor şi ai caselor, la ferestrele şi uşile caselor şi grajdurilor, în grădini şi pe mormintele din cimitire. Se credea că, astfel, oamenii, vitele şi semănăturile erau protejate de forţele malefice, ce deveneau extrem de active în acest moment de început a anului pastoral. Măsurile de protecţie se luau mai ales împotriva strigoilor şi strigoaicelor care, conform tradiţiei, furau mâna vitelor cu lapte. Tot împotriva strigoilor se obişnuia a se pune lângă poartă casei şi la intrarea în grajd o grapă, aşezată cu dintîi în sus şi cu un brăcinar de fecior cast petrecut printre aceştia, scrie crestinortodox.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS