11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a apei

Astăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a apei

(feelguide.com)
(feelguide.com)

Ziua mondială a apei se marchează în fiecare an la data de 22 martie, se arată într-un documentar publicat de Agerpres.ro. Hotărârea prin care data de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) a fost adoptată la 22 decembrie 1992 de către Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro. Obiectivul marcării acestei zile este acela de a sensibiliza populația atât în privința potențialului pentru o cooperare extinsă, cât și asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.

În prezent, Ziua mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenției diferite aspecte. Tema pentru anul 2015 este „Apa și dezvoltarea durabilă”. În ciuda realizărilor impresionante ale omenirii, în special în ultimele decenii, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă și 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilități privind salubritatea, în condiţiile în care de resursele de apă depinde funcționarea ecosistemelor și circuitul apei este esențial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

În mesajul Secretarului General al ONU pentru Ziua mondială a apei în 2015, se arată că ONU pregătește adoptarea unei noi agende de dezvoltare durabilă. „Ziua mondială a apei evidențiază rolul esențial și cel de interconectare al apei. Ne bazăm pe apă pentru sănătatea publică și progres echitabil, apa este esențială pentru securitatea alimentară și energetică, precum și pentru funcționarea industriilor. Schimbările climatice, cererea tot mai mare de resurse de apă din agricultură, industrie, precum și poluarea în creștere în multe domenii duc la accelerarea apariției unei crize de apă care poate fi abordată și rezolvată doar prin politici și planificare globală transsectorială — la nivel internațional, regional și global”, se arată în mesajul Secretarului General.

Pentru Ziua mondială a apei din 2015, UN-Water a identificat provocările viitoare și a stabilit teme pentru anii următori. Astfel, tema Zilei mondiale a apei în 2016 va fi „Apă și locuri de muncă”, în 2017 – „Apa menajeră” și în 2018 – „Soluții naturale pentru apă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS