8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVaccin experimental contra Ebola, sigur pentru sănătate

Vaccin experimental contra Ebola, sigur pentru sănătate

Mai multe vaccinuri contra Ebola se află în perioada de testare (Foto: wired.co.uk)
Mai multe vaccinuri contra Ebola se află în perioada de testare (Foto: wired.co.uk)

Oamenii de ştiinţă care monitorizează epidemia de Ebola din Guineea avertizează că virusul ar fi suferit o mutaţie, iar cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franţa încearcă să determine dacă acesta a devenit mai contagios, informează site-ul descopera.ro citând BBC News.

După ce peste 22.000 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, cercetătorii au început să analizeze mostre de sânge de la pacienţi din Guineea, pentru a observa cum se modifică virusul şi pentru a determina dacă acesta se poate transmite mai uşor de la o persoană la alta. „Ştim că virusul se schimbă mult“, a declarat doctorul Anavaj Sakuntabhai, specialist în genetică. „Este important pentru diagnosticare şi tratament, trebuie să ştim cum se modifică virusul pentru a ţine pasul cu inamicul nostru“, a adăugat medicul, precizând că s-au observat „câteva cazuri asimptomatice“. „Până acum nu s-au aflat prea multe în privinţa evoluţiei virusului din punct de vedere geografic sau în corpul omului, astfel că trebuie să ştim mai multe. Ceea ce s-a observat însă este faptul că există mutaţii“, a declarat Noel Tordo, virusolog în cadrul Institutului Pasteur. „Pentru moment, din câte ştim, modul de transmitere este acelaşi. Trebuie evitat contactul (cu o persoană bolnavă)“, a adăugat el.
Cercetătorii au analizat aproximativ 20 de mostre de sânge de la bolnavi din Guineea şi urmează să mai primească alte 600 de mostre lunile următoare, pentru a afla dacă virusul Ebola a devenit mai contagios. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un studiu similar efectuat în Sierra Leone a arătat că aici virusul Ebola a suferit o mutaţie considerabilă în primele 24 de zile ale epidemiei.

Mai multe vaccinuri, unul sigur la testele preliminare

În paralel, un test clinic realizat recent cu un vaccin experimental contra Ebola, dezvoltat de GlaxoSmithKline şi National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), a confirmat faptul că acest medicament este nu doar sigur pentru sănătate, ci şi capabil să declanşeze o reacţie imunitară. Potrivit primelor rezultate ale acestui test clinic, desfăşurat pe 60 de voluntari sănătoşi, la Oxford, în Marea Britanie, în perioada septembrie-noiembrie 2014, vaccinul a fost bine tolerat. Vaccinul a fost ulterior testat şi în Statele Unite ale Americii. „Nu am identificat nici o problemă de securitate cu nici una dintre dozele utilizate“, au afirmat cercetătorii care au condus acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista americană „New England Journal of Medicine“ (NEJM).
Cercetătorii au precizat că vaccinul ChAd3 contra tulpinii Zair a virusului Ebola, vinovată de epidemia actuală din Africa de Vest, a declanşat, în diferitele doze testate, reacţii ale sistemului imunitar. În acest context, Statele Unite, în colaborare cu guvernul liberian, vor demara în curând fazele 2 şi 3 ale acestui studiu clinic, în Liberia. Dozele vor fi injectate unor persoane care prezintă riscuri de a fi infectate cu febra hemoragică, inclusiv personalului medical şi angajaţilor de la pompe funebre.
Alt vaccin realizat de oamenii de ştiinţă canadieni va fi obiectul unui test clinic de fază 2 şi 3 în Liberia. Este vorba de vaccinul rVSV, pus la punct de Agenţia de Sănătate Publică din Canada, a cărui licenţă de comercializare este deţinută de compania americană NewLink Genetics, care a încheiat un parteneriat cu laboratorul american Merck. „Aceste două vaccinuri – ChAd3 şi rVSV – au avut efecte promițătoare pe animale şi în timpul testelor clinice pe oameni“, a declarat medicul Anthony Fauci, directorul NIAID. „Următoarea etapă va consta în a determina eficacitatea acestor două vaccinuri și faptul că nu sunt vătămătoare“, a adăugat el, precizând că acest test clinic trebuie să obţină aprobarea Agenţiei Americane pentru Medicamente.
Autorităţile sanitare americane şi liberiene prevăd, de altfel, să realizeze un test clinic în Liberia şi Statele Unite şi cu Zmapp, un antiviral produs de compania biomedicală Mapp Biopharmaceutical, care a fost administrat deja unui număr restrâns de pacienţi infectaţi cu Ebola. „Dacă eficienţa medicamentului Zmapp va fi demonstrată, laboratorul va putea să producă mai multe mii de doze până la sfârşitul anului 2015“, a declarat medicul Robin Robinson, directorul Autorităţii americane pentru dezvoltare şi cercetări biomedicale avansate (ASPR).

Ebola, epidemie fără precedent

Potrivit unui bilanţ făcut public de OMS în luna ianuarie, actuala epidemie cauzată de virusul Ebola, de o amploare fără precedent, care a început în primele luni ale anului 2014, a făcut aproximativ 8.600 de decese din cele 22.000 de cazuri recenzate, mai ales în Sierra Leone şi în Guineea. Pentru moment, nu există nici un vaccin omologat în mod oficial împotriva virusului Ebola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS