21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSenzaţia de frig se transmite prin empatie

Senzaţia de frig se transmite prin empatie

frig

O echipă de cercetători din Marea Britanie a emis o ipoteză interesantă, potrivit căreia senzaţia de frig ar fi contagioasă. Sau, altfel spus, în momentul în care o persoană vede un alt om că tremură de frig, temperatura corpului privitorului scade brusc.
Potrivit unui articol publicat de cotidianul Daily Mail, ideea că senzaţia de frig s-ar transmite pur şi simplu prin empatie a reieşit în urma desfăşurării unui experiment care a implicat prezenţa mai multor voluntari şi câteva materiale video. Participanţii la studiu au fost puşi să urmărească filmuleţe care prezentau actori ce îşi băgau mâinile în apă rece, cu gheaţă, iar oamenii de ştiinţă care i-au monitorizat au constatat că, în momentul în care vizionau imaginile, temperatura voluntarilor la nivelul mâinilor a scăzut brusc.
La acest experiment au participat 36 de persoane, care au fost rugate să vadă opt filme care prezentau actori ce ţineau o mână în apă – unii în apă care se vedea că este caldă, alţii în apă care se vedea că este rece. Fiecare material video începea cu imaginea actorului aşezat în faţa unui recipient transparent, umplut parţial cu apă. În filmuleţele cu apă caldă, în primele 40 de secunde era prezentat actorul adăugând treptat apă caldă dintr-un ibric şi verificând temperatura lichidului la fiecare câteva secunde. Apoi, personajul era filmat ţinând mâna în apă timp de două minute şi 20 de secunde. Aceeaşi rutină era urmată şi în filmuleţele cu apă rece, însă, în loc de apă caldă, în recipient era pusă o pungă cu gheaţă. În cadrul experimentului au fost prezentate şi patru materiale video de control, în care actorii stăteau aşezaţi în faţa unui recipient cu apă la temperatura camerei. Feţele actorilor nu erau vizibile, iar temperatura din cameră a fost menţinută la 21 de grade Celsius.
În ceea ce priveşte voluntarii, în timpul vizionării, oamenii de ştiinţă le-au monitorizat acestora temperatura de la nivelul mâinilor. Au constatat că atunci când voluntarii vedeau actorii băgând mâna în apa rece cu gheaţă, temperatura lor scădea cu 0,2 grade Celsius la nivelul mâinii stângi şi cu 0,05 grade Celsius la nivelul mâinii drepte – o scădere mică, însă semnificativă din punct de vedere al statisticii. În schimb, nu s-au înregistrat modificări semnificative ale temperaturii nici la vizionarea filmelor de control, nici la vizionarea celor care implicau apă caldă. După experiment, cercetătorii au emis ipoteza că voluntarii au simţit că prin acest act de imitaţie reuşesc să empatizeze cu bieţii oameni supuşi „torturii“ cu apă rece.

O reacţie umană

Neil Harrison, specialist în neuroştiinţă de la Universitatea din Sussex, a explicat că este vorba de o reacţie ce ţine de natura umană şi că este posibil ca această copiere involuntară a răspunsului fiziologic al altor persoane să ne ajute să înţelegem exact prin ce trec acestea. „Credem că imitarea altei persoane ne ajută să creăm un model intern al stării sale fiziologice, model pe care îl putem folosi pentru a-i înţelege mai bine motivaţia şi senzaţiile. Oamenii sunt fiinţe profund sociale, iar o parte importantă din succesul speciei este reprezentată de capacitatea noastră de a conlucra şi colabora în comunităţi complexe. Iar acest lucru ar fi greu, dacă nu chiar imposibil de realizat, dacă, prin natura noastră, nu am putea empatiza rapid unii cu ceilalţi şi dacă nu am fi capabili să anticipăm gândurile, sentimentele şi motivaţiile celorlalţi“, a precizat Neil Harrison.
Se presupune că în spatele acestui fenomen de contagiune a frigului ar sta aşa-numiţii „neuroni oglindă“, o clasă specifică de celule nervoase, cu un rol deosebit în cunoaşterea directă, automată şi inconştientă a mediului înconjurător. „Neuronii oglindă, care se găsesc în zone specifice ale creierului, se activează în momentul în care facem o acţiune sau observăm o acţiune similară la cei din jur. Se vehiculează chiar că este posibil ca şi alte zone cerebrale să «ascundă» celule cu proprietăţi mimetice mai generale“, a explicat specialistul în neuroştiinţă. „Iar cu cât o persoană este mai sensibilă şi mai empatică prin natura firii sale, cu atât este mai probabil că va imita, involuntar, reacţiile altora“, a adăugat Neil Harrison.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS