14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCrăciunul, interzis în China

Crăciunul, interzis în China

Grup de protestari cu pancarte pe care scrie ”Împotriviţi-vă Crăciunului, cetăţenii chinezi nu ar trebui să sărbătorească festivaluri străine” (Foto: ibtimes.com)
Grup de protestari cu pancarte pe care scrie ”Împotriviţi-vă Crăciunului, cetăţenii chinezi nu ar trebui să sărbătorească festivaluri străine” (Foto: ibtimes.com)

Un oraş din estul Chinei, cunoscut pentru importanta sa comunitate creştină, a interzis instituţiilor şcolare să celebreze Crăciunul, o tradiţie considerată prea „occidentală”, iar o universitate a interzis orice festivitate, forţând studenţii să urmărească filme de propagandă, relatează Mediafax citând AFP.

La Wenzhou, în provincia Zhejiang, nu se organizează nici un eveniment „legat de Crăciun” în şcoli, colegii şi licee, a decretat Departamentul de educaţie al Guvernului municipal, potrivit cotidianului Global Times. Autorităţile locale au afirmat că vor „să incite şcolile să acorde mai multă atenţie sărbătorilor tradiţionale chineze”, cum ar fi solstiţiul de iarnă, „în loc să se concentreze pe sărbătorile occidentale”, adaugă ziarul. Însă Wenzhou, adesea denumit „Ierusalimul Orientului”, este cunoscut pentru dinamismul antreprenorilor şi pentru comunitatea sa creştină, estimată la un milion de persoane, pentru care Crăciunul este important.

În acelaşi timp, o universitate din Xian (nordul Chinei) a decis să interzică orice festivitate de Crăciun în campus, obligându-i în schimb pe studenţi să urmărească filme interminabile de propagandă culturală, dedicate filosofului antic Confucius. Un purtător de cuvânt al universităţii a explicat că studenţii au fost invitaţi să „acorde mai multă atenţie tradiţiilor chineze” şi să nu „idolatrizeze sărbătorile străine”.

Aceste interdicţii vin însă în contradicţie cu simbolurile Crăciunului care sunt afişate în toate centrele comerciale chineze, de unde nu lipsesc ghirlandele, brazii, melodiile de sezon şi nici oamenii deghizați în Moş Crăciun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS