17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRecomandări pentru echiparea maşinii în timpul iernii

Recomandări pentru echiparea maşinii în timpul iernii

Înainte de a începe iarna, şoferii trebuie să pregătească automobilele pentru vremea mai rece. Schimbarea cauciucurilor nu este suficientă, fiind necesare mai multe măsuri pentru ca vehiculele să fie sigure şi să funcţioneze fără probleme.

Bateria este una din cele mai importante componente ale maşinii. De obicei, acumulatorii au o durată de viaţă de aproximativ 5 ani. Dacă bateria se apropie de sfârşitul acestei perioade, înainte de a veni frigul ar fi bine să o înlocuiţi cu una nouă. În cazul în care nu folosiţi maşina pe timp de iarnă sau o utilizaţi rar, nu uitaţi ca măcar o dată pe săptămână să o porniţi aproximativ 20 de minute pentru ca bateria să nu se deterioreze sau să moară complet. Nu montaţi cauciucurile de iarnă fără să echilibraţi roţile mai întâi. Fiind realizate dintr-un cauciuc mai moale, pentru aderenţă bună pe suprafeţe alunecoase, anvelopele se vor uza neuniform în cazul în care roţile sunt dezechilibrate, mai ales în zilele mai calde de la sfârşitul iernii, scrie gandul.info.

De multe ori şoferii uită să schimbe lichidul de parbriz de vară cu unul de iarnă şi se trezesc dimineaţa că acesta a îngheţat, iar sistemul de spălare a geamurilor nu mai funcţionează. Lichidul de vară se transformă în gheaţă, iar aceasta, având un volum mai mare, sparge vasul de depozitare şi furtunele pe care circulă. O idee bună este să începeţi să folosiţi lichid de parbriz de iarnă de la începutul lunii noiembrie. Cel mai ieftin lichid de parbriz îl găsiţi la hypermarket.
Un alt aspect important este antigelul. Verificaţi, înainte de a începe iarna, dacă nivelul cestuia şi concentraţia sunt cele recomandate. Pentru concentraţie există testere speciale. În cazul în care aţi turnat apă distilată vara în repetate rânduri pentru a completa cantitatea este recomandat ca iarna să puneţi antigel nou, care poate fi cumpărat gata preparat. Asta deoarece dacî nivelul acestuia este cel recomandat nu este bine pentru motor să puneţi mai mult în rezervor.

Foarte importantă pe timp de iarnă este funcţionarea corespunzătoare a sistemului de climă/AC/ventilaţie şi a celui de dezaburire, deoarece cu ajutorul acestora veţi dezgheţa geamurile foarte repede, evitând să staţi mult timp în frig în afara maşinii pentru a curăţa gheaţa cu racleta sau în interior aşteptând. Nu este recomandat să curăţaţi doar o mică parte din parbriz în dreptul şoferului şi să conduceţi ca un „tanchist”, cum se spune. Vizibilitatea foarte redusă, alături de condiţiile de iarnă, poate da naştere la incidente foarte neplăcute. Nu uitaţi să verificaţi dacă nu cumva sunt becuri arse la maşină. Luminile de semnalizare sunt mai importante ca niciodată iarna, mai ales dacă sunteţi suprinşi de viscol sau căderi masive de zăpadă. Dacă bănuiţi că aveţi probleme cu una din curelele maşinii (de la alternator, distribuţie) nu plecaţi la drum lung înainte de a înlocui. La temperaturi scăzute stresul suportat de curele până când motorul se încălzeşte este mai mare. Un alt lucru care nu trebuie să lipsească din portbagaj pe timp de iarnă este lopata, care va fi un aliat de nădejde atunci când veţi rămâne blocaţi în zăpadă. Evitaţi-le pe cele din plastic, care se sparg atunci când încercaţi să spargeţi cu ele blocuri de gheaţă. Mergeţi pe varianta unei lopeţi din metal cu coadă scurtă, care nu ocupă mult spaţiu în maşină. În cazul în care coada este lungă, tăiaţi-o până la lungimea care vă convine.

Nu în ultimul rând, dacă ştergătoarele de parbriz sunt foarte vechi, înlocuiţi-le cu unele noi. La frecarea cu gheaţa de pe parbriz ştergătoarele vechi se pot strica complet.

***

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS