8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFruct minune anticancer

Fruct minune anticancer

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit cu surpriză că fructele unei plante care creşte în nordul extrem al statului Queensland au efecte anticancer cu rezultate extrem de rapide, scriu jurnaliştii de la abc.net.au.

Cercetătorii care au participat la un studiu desfăşurat pe parcursul a opt ani şi coordonat de doctorul Glen Boyle, de la Institutul de Cercetări Medicale QIMR Berghofer din Brisbane, au descoperit că un compus existent în aceste fructe poate distruge tumori apărute la nivelul capului şi al gâtului, precum şi mai multe forme de melanon. Un medicament experimental derivat din aceste fructe, botezat EBC-46, a fost testat până acum în cazul a 300 de animale, printre care pisici, câini şi cai. Doctorul Boyle a afirmat că în 75 la sută dintre cazurile studiate, tumorile „bombardate“ cu EBC-46 au dispărut, iar procentul de recurenţă a fost zero. „Acest compus se găseşte în seminţele fructelor. Purificarea acestui element este un proces extrem de complicat şi încă nu am descoperit cum de există acest compus în aceste fructe“, a explicat cercetătorul australian.

Substanţă minune fără efecte adverse

Potrivit acestuia, substanţa minune acţionează în trei direcţii. „Ucide direct celulele din tumoare, întrerupe fluxul sanguin care alimentează tumoarea şi activează sistemul imunitar al organismului afectat, determinându-l să «cureţe» urmele bolii“, a spus doctorul Glen Boyle. Oamenii de ştiinţă susţin că nu există efecte adverse şi că, dincolo de proprietăţile anticancer ale substanţei, uimitor este faptul că medicamentul pe care l-au creat a început să aibă efect la aproximativ cinci minute după administrare, iar tumorile astfel tratate au dispărut în câteva zile. „Surprinzătoare pentru noi a fost rapiditatea cu care acţionează compusul. În general, odată ce se începe tratamentul pentru o tumoare, poate dura chiar câteva săptămâni până să apară primele efecte. Însă, în cazul acestui medicament, efectele au fost vizibile aproape imediat. În timpul desfăşurării experimentelor am văzut că după administrarea substanţei tumoarea începea să capete o culoare violet-roşiatică, iar la câteva minute nuanţa devenea mai închisă. A doua zi după tratament zona afectată devenea neagră, iar după alte câteva zile dispărea“, a explicat doctorul Glen Boyle procesul de vindecare.
Această comoară a naturii recent descoperită este fructul unei specii de arbuşti care se găseşte doar în anumite regiuni din nordul extrem al statului australian Queensland. „Arbustul este foarte pretenţios, nu creşte pe oriunde. Deocamdată, am găsit astfel de arbuşti doar în podişul Atherton Tablelands, dar încercăm să găsim soluţii pentru a-l ajuta să crească şi în alte zone, ar fi ideal să reuşim să amenajăm undeva o fermă unde să cultivăm exclusiv aceşti arbuşti“, a precizat omul de ştiinţă din Australia.

Rezultate promiţătoare după teste preclinice

Vorbind despre efectele substanţei şi despre eficienţa medicamentului EBC-46, doctorul Glen Boyle a afirmat că rezultatele testelor preclinice efectuate sugerează că tratamentul ar putea avea aceleaşi rezultate miraculoase şi în cazul oamenilor. Cercetătorul a avertizat însă că medicamentul ar putea fi folosit doar pentru vindecarea tumorilor la care se poate ajunge prin injectare directă şi că în nici un caz nu ar fi eficient pentru tratarea cancerelor metastatice. Doctorul Boyle a precizat că, dacă va fi aprobat, EBC-46 ar fi o opţiune pentru tratament oncologic adjuvant, nu un înlocuitor pentru chimioterapie sau intervenţie chirurgicală. „De exemplu, pentru pacienţii de oncologie mai în vârstă care nu mai pot suporta curele de chimioterapie sau care nu pot fi supuşi anesteziei generale, medicamentul ar putea fi folosit pentru tratarea tipurilor de tumoare la care se pretează şi, dacă se va dovedi eficient, va îmbunătăţi calitatea vieţii“, a conchis medicul australian.
Compania australiană QBiotics, dedicată biotehnologiei, a obţinut deja aprobarea comisiei etice pentru a putea demara testele clinice pe oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS