17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRestaurator de la Muzeul Național Brukenthal, câștigător la Craiova

Restaurator de la Muzeul Național Brukenthal, câștigător la Craiova

Dorin Barbu, expert restaurare metal și șeful Laboratoarelor de Restaurare din cadrul Muzeului Național Brukenthal, a primit anul acesta Marele Premiu al Salonului Național de Restaurare de la Craiova pentru lucrarea ‘Ano 1664 Cibinii’ de restaurare a unui ceas de masă cu pendul din colecțiile muzeului, datat 1664 conform inscripției de pe interiorul carcasei.Ceasul a fost achiziționat în anul 1882 de la aurarul Ludeke pentru 40 de florini. Carcasa ceasului, din alamă aurită la exterior, are formă paralelipipedică, având o înălțime de 9,5 cm. Interiorul feței posterioare prezintă inscripția ‘ANO 1664 CIBINII’ și o monogramă (a meșterului care a confecționat carcasa). Lateralele îl reprezintă pe Hercule cu leul și Hercule cu 2 coloane de la templul lui Jupiter. Capacul ceasului se termină cu clopoțelul soneriei.
Procesul de restaurare a dus la descoperirea unei încercări nereușite de transformare a ceasului original într-unul cu pendul, procedură ce precede intrarea piesei în colecțiile muzeului, dovedind faptul că ceasornicarii locali nu ajungeau chiar la nivelul celor europeni, menționează sursa citată.
Cu toate acestea, datarea exactă a piesei reprezintă o verigă importantă în evoluția mecanismelor ‘CIBINII’, iar monograma de pe interiorul carcasei este o dovadă a măiestriei meșterilor aurari din Sibiu în secolul al XVII-lea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS