15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinManipulați cu o lumină

Manipulați cu o lumină

O amintire poate fi ștearsă sau pur și simplu reactivată prin intermediul unui impuls luminos care slăbește sau amplifică în mod selectiv conexiunile neuronale ale creierului, relatează www.meteoweb.eu. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de dincolo de Ocean. După ce ani la rând, neurocercetătorii au plantat amintiri false sau au stârnit halucinații pacienților care dormeau, iar mai nou o echipă de specialiști a manipulat celulele cerebrale să șteargă și apoi să restaureze o amintire. Această descoperire ar putea ajuta la tratarea unor afecțiuni cum este boala Alzheimer sau tulburarea de stres posttraumatic (TSPT).
Pentru studiul lor, specialiștii de la Universitatea California au creat o amintire unui șobolan, pe care apoi au șters-o prin stimularea conexiunilor (sinapsele) dintre celulele nervoase la diferite frecvențe.
Primul pas a fost crearea unei amintiri. Au făcut asta prin stimularea unui grup de nervi din creierul unui șobolan (care a echivalat cu sunetul unui ton) care au fost modificați pentru a reacționa la lumină, în timp ce, în același timp, electrocutau piciorul animalului.
Din perspectiva șobolanului, sunetul tonului (realizat prin stimularea celulelor nervoase) echivala cu frica de a primi un mic șoc electric.
Apoi, echipa a slăbit conexiunea dintre celulele cerebrale, ceea ce a avut efectul de a șterge acea amintire.
Dar ei au putut și recupera amintirea fricii prin întărirea conexiunilor sinaptice prin stimularea sinapselor cu o frecvență diferită.

Fără amintiri traumatice

„Putem forma o amintire și apoi să o «aprindem» sau să o «stingem» prin stimularea sinapselor“, a spus Robert Malinow, profesor de neuroștiință și autorul studiului. „Pune laolaltă mai multe lucruri pe care le știam și pe care le-am învățat pentru a produce acest efect. Reîntărește ideea că sinapsele sunt importante și pot controla memoria“. Malinow spune că descoperirea ar putea deschide ușa către manipularea amintirilor și în oameni. În TSPT, amintirile unor anumite evenimente traumatice pot crea anxietate severă, depresie și alte probleme, în timp ce boala Alzheimer ne face să ne pierdem amintirile.
„Din punct de vedere tehnologic, este o reușită uriașă. Subliniază că posibilitatea de a manipula memoria nu mai este science fiction, ci ceva ce poți încerca în laborator“, a comentat Steve Ramires, din cadrul Departamentului de Științe Cerebrale și Cognitive de la Institutul de Tehnologie Massachusetts.
Aceasta nu este singurul progres înregistrat de neurocercetătorii americani. De exemplu, recent, s-a descoperit că Fingolimodul, un medicament folosit împotriva sclerozei în plăci multiple, ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante sau dureroase. În urma unor experimente efectuate pe şoareci, cercetătorii au descoperit că acei cobai care au fost trataţi cu Fingolimod au uitat complet experienţele care le provocaseră durere fizică, informează dailymail.co.uk. Studiul, făcut la Virginia Commonwealth University, deschide drumul creării unui medicament ce ar putea elimina amintirea unor evenimente traumatizante petrecute cu ani înainte, ajutându-i astfel pe pacienţi să depăşească fobii, tulburări alimentare. Medicamentul inhibă, de asemenea, o enzimă, histona deacetilaza, un element-cheie ce reglează expresia genică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS