16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMicrocip... antistres

Microcip… antistres

Autorităţile americane sunt dispuse să investească peste 26 de milioane de dolari pentru un studiu al cărui obiectiv este crearea unui microcip de implantat în craniu. Potrivit lastampa.it, cipul are drept atribuţii stimularea anumitor părţi din creier, pentru a combate tulburările psihice, precum depresia, dependenţele şi „post traumatic stress disorder“, altfel spus formele de patologii care îi afectează pe militari după şederi prelungite pe front.
Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansate în domeniul Apărării (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a decis să coordoneze acest proiect, în colaborare cu Universitatea California şi Massachusetts General Hospital. Microprocesorul permite tratarea diferitelor patologii într-un mod mult mai eficient în comparaţie cu terapiile tradiţionale. De exemplu, în cazul în care depresia pacientului este tratată cu Prozac, întregul creier este afectat de creşterea generală a nivelului de serotonină.  
„Este mai bine să se acţioneze asupra părţii care este direct afectată de problemă şi să nu implicăm întregul creierer, şi asta mai ales pentru a nu genera efecte secundare nedorite“, a explicat Emad Eskandar, neurochirurg la Spitalul Massachusetts şi totodată unul dintre coordonatorii studiului. Tehnica este similară cu cea utilizată pentru tratarea maladiei neurologice Parkinson, cu un microcip implantat în piept şi un fir care ajunge la creier.

Restaurarea memoriei

De asemenea, DARPA caută în prezent parteneri comerciali pentru un proiect denumit RAM (Restoring Active Memory), în vederea „restaurării memoriei active“. Din câte se pare, este pe cale să dezvolte noi metode de analiză şi de decodare a semnalelor neuronale, pentru a înţelege în ce mod stimularea neuronală ar putea fi aplicată la recuperarea memoriei unui individ care a suferit o leziune cerebrală. Potrivit cercetătorilor, timp de 12 ani, între 2000 şi 2012, armata americană a recenzat circa 250.000 de leziuni cerebrale traumatice. Acest tip de leziune induce frecvent o disfuncţionalitate a memoriei, care presupune atât capacitatea de a recupera amintiri formate înainte de traumatism (amnezie), cât şi capacitatea de a reţine altele noi. Astfel, obiectivul DARPA este de a crea un implant cerebral care să permită stimularea neuronilor într-un mod care să reducă sau chiar să anihileze aceste probleme de memorie. O altă aplicare a acestui dispozitiv ar putea-o constitui stimularea anumitor regiuni ale creierului în timpul antrenamentelor soldaţilor, pentru a le permite acestora să asimileze rapid noile competenţe şi să-şi gestioneze mai bine reacţiile şi emoţiile.  Proiectele fac parte dintr-un program mai amplu, de peste 100 de milioane de dolari, numit „Brain Initiative“, dorit de preşedintele Barack Obama. Obiectivul programului este de a obţine o hartă a creierului, astfel încât să poată fi identificate terapii cu ajutorul cărora pot fi tratate diferite maladii precum autismul, Alzheimer sau traumatismele cerebrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS