16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUltimele redute ale prohibiţiei

Ultimele redute ale prohibiţiei

În timp ce în Colorado şi Washington se experimentează de câteva luni legalizarea marijuanei, mai există totuşi locuri în Statele Unite unde se pare că oamenii nu au primit prea bine nici măcar legalizarea băuturilor alcoolice. În orăşelul Bridgewater, din Connecticut, rămâne în vigoare interdicţia privind vânzarea de alcool, un obicei care aminteşte de îndepărtaţii ani ‘20. De altfel, exact în 1920, a început să se aplice interdicţia federală privind vânzarea, producţia, importul şi transportul de băuturi alcoolice la nivel naţional. Această perioadă din istoria americană, cunoscută sub numele de prohibiţie, a durat până în 1933. În acel an însă, sute de comunităţi din toate colţurile ţării, însă mai ales din partea sudică, o regiune care, potrivit tradiţiei, este mai conservatoare şi mai religioasă, au decis să menţină „în viaţă“ aceste interdicţii, rămânând astfel „pe uscat“. În aceste condiţii, în prezent, peste 18 milioane de americani trăiesc în regiuni unde vânzarea de alcool este interzisă. În unele zone din Mississippi este interzis transportul unor astfel de mărfuri, chiar şi în cazul persoanelor care traversează această regiune fără a se opri.

Viaţa fără alcool

Cazul orăşelului Bridgewater, care numără 1.700 de locuitori, este unul cu totul special. Aceasta este singura localitate „abstinentă“ din întreg statul Connecticut. În această enclavă pitorească, situată la 100 km de New York, nu există baruri sau magazine de băuturi alcoolice, chiar dacă în câteva garaje au apărut baruri ilegale, iar localnicii, la nevoie, pot să îşi cumpere vin, bere sau lichioruri din satele vecine. Localnicii se confruntă astfel cu consecinţele unei alegeri făcute în urmă cu 81 de ani. Cu un buget mediu de 100 de milioane de dolari pe an şi localnici de calibru, precum Mia Farrow, orăşelului Bridgewater, care are o populaţie cu vârsta medie de peste 50 de ani, nu mai poate să atragă tineri, deja şi-a pierdut sucursalele bancare din lipsă de clienţi şi este foarte posibil ca, în curând, unica şcoală din localitate să îşi închidă porţile. Cu toate acestea, pe fondul acestei situaţii economice nu tocmai optimiste, doi oameni de afaceri din Bridgewater – Peter May şi Bill Holland – au anunţat recent că doresc să deschidă un pub şi un restaurant. Cei doi au declarat însă că vor merge mai departe în demersul lor doar dacă autorităţile le vor permite să servească băuturi alcoolice. În aceste condiţii, localnicii au cerut un referendum pe această temă, evenimentul fiind programat iniţial pe 25 februarie.

Referendum pentru bere

„Există oameni în oraş care nu îşi doresc schimbarea. Alţii, în schimb şi-ar dori să bea o bere şi să mănânce un hamburger“, a declarat primarul Curtis Read, ales în noiembrie 2013, după ce l-a detronat din funcţie pe William Stuart, edilul-şef al oraşului timp de 30 de ani. Read este convins de faptul că deschiderea celor două localuri ar putea să redea un pic din vitalitate orăşelului. Din cauza formalităţilor legale, votul pentru abolirea prohibiţiei a fost brusc amânat pentru o dată ce urmează a fi stabilită şi este foarte posibil ca un referendum să nu poată avea loc mai devreme de anul viitor. Aşadar, localnicii au câteva luni bune în care să se gândească pentru ce vor să opteze. Pentru că, în timp ce există unii care doresc să pună capăt unei legi care există de secolul trecut, există alte voci potrivit cărora liberalizarea vânzării de băuturi alcoolice ar putea distruge pentru totdeauna liniştea din Bridgewater. „Cred că oamenii au venit să locuiască aici pentru că este un orăşel special, care mi-ar plăcea să rămână la fel“, a declarat Cynthia Bennett, de 55 de ani, nepoata unuia dintre autorii iniţiativei care a dus la menţinerea prohibiţiei şi după abolirea de către guvernul federal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS