12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSex, ignoranţă şi tabuuri

Sex, ignoranţă şi tabuuri

În plin secol al informaţiei, există încă multe tinere care afirmă cu convingere că au rămas însărcinate fără a întreţine relaţii sexuale, informează www.lettera43.it.

Recent, presa italiană şi internaţională au alocat spaţii largi poveştii călugăriţei Roxana, care a adus pe lume un copil. Potrivit mass-media din Peninsulă, călugăriţa ar fi declarat că nu avea idee că ar fi însărcinată. Ulterior, ea a fost iertată de maica stareţă a mănăstirii în care se află, care ar fi spus: „Nu a ştiut să reziste în faţa tentaţiilor“. Episodul a readus în atenţia opiniei publice un studiu publicat în luna decembrie, anul trecut, de British Medical journal. O echipă de medici de la North Carolina a realizat un studiu de lungă durată pe un eşantion de tinere americane. Datele au demonstrat că din 7.870 de tinere, 5.340 au fost cel puţin o dată însărcinate, iar 45 au afirmat sus şi tare că au rămas însărcinate fără a întreţine relaţii sexuale şi fără ajutorul unor tehnici medicale de reproducere. Dacă este să ne luăm după rezultatele acestui studiu, o tânără americană din 200 ar fi în stare să bage mâna în foc că a rămas gravidă fără a întreţine o relaţie sexuală.
Studiul din  British medical journal explică faptul că partenogeneza, adică naşterea fără fecundare, este un fenomen răspândit în regnul animal şi se întâlneşte la anumite specii de vipere, şerpi boa, precum şi în lumea peştilor, la anumite specii de rechini. Însă cercetătorii nu sunt convinşi că mai sus-menţionatele cazuri ar avea ceva în comun cu acest tip de naştere. Datele au demonstrat că femeile care afirmă că au rămas însărcinate fără a întreţine relaţii sexuale sunt tinere care se declaraseră dornice să rămână virgine până la căsătorie şi care provin din familii foarte conservatoare şi religioase sau din medii unde discuţiile despre sex sunt tabu.

O problemă socială

Dintre mamele „virgine“ menţionate, 30 la sută îşi promiseseră să rămână caste până la căsătorie din motive personale sau convingeri religioase, 76 la sută au spus că ştiu de metodele contraceptive, dar nu ştiu exact cum se utilizează. În opinia cercetătorilor, unele dintre ele, chiar de vârstă adultă, s-ar putea, pur şi simplu, să nu fie la curent cu definiţia exactă a raporturilor sexuale. De altfel, în Statele Unite, multe tinere descoperă că sunt însărcinate fără să ştie. Pe blogul „The good mother project“ sunt prezentate o serie de cazuri ale unor tinere care povestesc cum au rămas însărcinate, aparent fără să facă sex. „Am 20 de ani şi sunt virgină. Da, este posibil să rămâi însărcinată fără să faci sex. Am avut şase prieteni şi m-am prostit un pic cu ei fără să mă protejez, însă nu a fost niciodată o penetrare completă“, spune una dintre ele. „Am împlinit 25 de ani şi sunt virgină. Mi-am dorit dintotdeauna să rămân virgină până la căsătorie şi nu m-am gândit niciodată să folosesc concepţionale. După ce nu mi-a venit menstruaţia două luni, am fost la doctor. (…) M-a întrebat dacă am o viaţă sexuală activă şi i-am răspuns negativ. Apoi mi-a dat vestea incredibilă: „Eşti însărcinată“.

Credinţe şi convingeri

Legătura ştiinţifică dintre relaţiile sexuale şi fecundaţie nu a fost dintotdeauna acceptată şi nici clar explicată în toate comunităţile. Este suficient să amintim de celebrul studiu pe care antropologul Bronislaw Malinowski l-a realizat în Insulele Trobriand din Noua Guinee, începând din 1914. Indigenii erau convinşi că nu există nici o legătură între sex şi naşteri, ci sarcinile sunt rodul unei fecundări datorate spiritelor morţilor. Comportamentul lor sexual era complet liber şi, pentru a-şi demonstra convingerile, susţineau că există cazuri de femei care aduseseră pe lume copii, deşi partenerii lor erau plecaţi de acasă de peste un an, sau cazuri de femei urâte, cu care nimeni nu ar face sex şi care deveniseră totuşi mame. După publicarea studiului, Insulele Trobriand au devenit cunoscute sub numele de Insulele Iubirii, datorită descrierilor detaliate făcute de Malinowski despre obiceiurile localnicilor. Însă arhipelagul pierdut din Pacific nu e un caz izolat. Un studiu din anii ‘90, realizat în Africa subsahariană şi realizat de sociologul Dominique Meekers, a demonstrat că un număr considerabil de femei povestea că prima sarcină nu a fost rezultatul unui raport carnal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS