22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPloile acide, vinovate de dispariţia dinozaurilor

Ploile acide, vinovate de dispariţia dinozaurilor

Meteoritul uriaş care s-a prăbuşit pe Terra în urmă cu 65 de milioane de ani a generat nu doar dispariţia dinozaurilor şi a altor specii terestre, ci şi ploi acide, care au făcut ca viaţa să devină imposibilă în straturile superioare ale oceanelor, potrivit unui studiu publicat recent. Potrivit mediafax.ro, cercetătorii japonezi au încercat să recreeze în laborator condiţiile existente în timpul ultimei extincţii masive pe care a cunoscut-o planeta noastră. Potrivit concluziilor lor, impactul meteoritului prăbuşit la Chicxulub, în peninsula Yucatan din Mexic, a vaporizat instantaneu rocile bogate în sulf, producând un nor gros de trioxid de sulf (SO3).
În amestec cu vaporii de apă din atmosferă, acest gaz provoacă ploi acide sulfurice, care ar fi căzut pe suprafaţa Terrei timp ce câteva zile, crescând aciditatea straturilor superioare ale oceanelor şi omorând numeroase specii marine.
Altfel spus, doar speciile marine capabile să reziste în acele ape mortale sau să se refugieze mai în adâncime au supravieţuit, pentru a coloniza apoi mările golite de celelalte vieţuitoare.
Pe uscat, prăbuşirea acelui meteorit cu un diametru de zece kilometri ar fi declanşat, potrivit scenariului admis de majoritatea oamenilor de ştiinţă, un potop de foc şi ar fi stârnit o furtună de praf la scară globală.
Între 60% şi 80% dintre speciile de atunci ar fi dispărut în urma acelui eveniment, care reprezintă, potrivit paleontologilor, „limita cretacic-terţiar“, ce marchează începutul unei noi ere geologice.
Dinozaurii, mici sau mari, care au domnit pe Terra vreme de 165 de milioane de ani, au dispărut, permiţând astfel mamiferelor să se dezvolte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS