16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Stres benefic

În timp ce oamenii de știință încearcă să găsească soluții pentru combaterea stresului, alți specialiști susțin că stresul, de fapt, este benefic, informează shine.yahoo.com. „Stresul este un lucru sănătos pentru că îți oferă energia de care ai nevoie să supraviețuiești. Fără el, oamenii n-ar avea suficientă energie pentru acțiunile lor“, susține medicul Jacob Teitelbaum.
Acesta afirmă că adrenalina este un mijloc care ne întărește fizic și emoțional pentru a ieși din situațiile stresante. Sentimentele de anxietate declanșează reacția de luptă care eliberează cortizolul și andrenalina pentru un plus de energie. Astfel vom putea acționa atunci când avem nevoie  sau ne vom îmbunătăți sistemul imunitar.
„Atunci când stresul este în exces și durează perioade lungi de timp, când corpul nu-l eliberează printr-o activitate fizică intensă sau printr-o reacție emoțională, abia atunci devine nesănătos“, susține Teitelbaum. Prea mult stres este periculos pentru minte și corp.
De exemplu, stresul ne ajută să evităm răceala. Motivul este simplu: puțin stres face ca sistemul imunitar să se îmbunătățească, ceea ce înseamnă că va lupta mai bine cu bacteriile și virușii. Corpul eliberează cortizol, un antiinflamator, ca reacție la stresul fizic și emoțional, și astfel nivelul tău energetic crește, iar organismul devine mai rezistent la infecții. Însă, când nivelul de stres este ridicat pentru o perioadă prea lungă de timp, corpul nu mai eliberează adrenalină și se poate îmbolnăvi ușor.
De asemenea, stresul poate accelera recuperarea. „Schimbările biologice care au loc în timpul unei perioade scurte de stres sunt modalitatea creierului de a pregăti corpul pentru un lucru stresant care este pe cale să aibă/a avut loc“, susține doctorul Firdaus Dhabhar.
Alte studii au demonstrat că stresul accelerează rezultatele vaccinului.  Când cercetătorii au studiat șoarecii stresați înainte de a le injecta substanțe imunizatoare, au văzut că au în corp un număr mai mare de celule T (celulele sistemului imun implicat în apărarea organismului), iar efectul injecțiilor dura cu până la nouă luni mai mult comparativ cu grupul de șoareci care nu erau stresați.
Iar efectele nu se opresc aici. Stresul acut îmbunătățește memoria. Acest lucru se datorează hormonilor aflați în cortexul prefrontal, care ar determina memoria să funcționeze mai bine sau îmbunătăţesc abilitatea de a rezolva probleme.
Nu în ultimul rând, stresul acut poate fi de real ajutor în lupta împotriva cancerului de piele. Potrivit studiilor de laborator, cobaii stresați expuși la raze ultraviolete au dezvoltat mai puține tumori decât șoarecii calmi. Cercetătorii cred că stresul le-a activat mai multe gene ale sistemului imunitar și direcționează mai multe astfel de celule pentru a opri dezvoltarea tumorilor canceroase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS