8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCinci stadii ale unei relaţii de cuplu

Cinci stadii ale unei relaţii de cuplu

Atunci când cineva se implică într-o relaţie de cuplu, nu prea stă să analizeze în amănunt această nouă idilă în toate amănuntele sale, dincolo de sentimentele pe care le nutreşte faţă de cealaltă persoană, alături de care porneşte un drum nou. Un articol publicat pe site-ul problemesex.ro arată că psihologii au dedicat timp pentru studierea amănunţită a relaţiilor de cuplu, astfel că şi-au dat seamă că, indiferent de particularităţile fiecărei relaţii, există cinci stadii prin care trece fiecare idilă. Iată care sunt acestea şi ce presupune fiecare. Potrivit psihologilor, aceste stadii pot dura minute, ore, luni sau ani, în funcţie de dinamica fiecărei relaţii în parte. Pe de altă parte, relaţiile nu sunt 100% liniare, fiecare cuplu putând trece din când în când prin câte o etapă, după care să sară la cealaltă, înainte şi înapoi. Acesta este un bun subiect de studiu pentru fiecare dintre dumneavoastră, o idee la care puteţi reflecta pentru a stabili, măcar pentru „cultura generală“, la ce stadiu vă aflaţi în relaţia pe care o aveţi.

Alegerea

Potrivit psihologilor, aceasta este perioadă în care Cupidon îşi face meseria. Este vorba de perioada în care simţiţi că sunteţi sau nu atras de o anumită persoană, din punct de vedere fizic, întrucât nu vă puteţi da seama de toate aspectele psihologice la prima vedere. Se pare că acele calităţi pe care le considerăm ideale par strălucitoare atunci când întâlnim o persoană care pare să le aibă. Aşa apare atracţia, un cutremur emoţional care vă dă de veste că persoana de lângă dumneavoastră are potenţialul de a fi un partener bun pe termen lung.

Idealizarea

Aceasta este faza în care vi se pare că partenerul este cea mai bună alegere pe care aţi fi putut să o faceţi, că nu există nici o altă persoană pe acest pământ care să aibă calităţile la care visaţi. Îi idealizaţi calităţile şi virtuţile şi nici nu-i observaţi imperfecţiunile – în această fază restul universului nu mai există. Potrivit psihologilor, momentul este cauzat de reacţiile chimice care se produc la nivelul creierului, unde se pompează de zor endorfine şi oxitocină.

Perioada precritică

În acest interval începeţi să observaţi că partenerul nu este perfect, aşa cum îl percepeaţi în etapa anterioară şi vă daţi seama că are şi defecte, pe care le-aţi trecut cu vederea. Nivelul substanţelor chimice din creierul începe să scadă şi atunci reacţionaţi altfel la unele comportamente ale partenerului, pe care le consideraţi din ce în ce mai dezamăgitoare. Începeţi să descoperiţi uşor-uşor, defecte şi limitele şi vă cuprinde frustrarea. Foarte multe persoane îşi continuă relaţia în această fază ani în şir, fără să încerce să rezolve ceva şi acumulând resentimente încet, dar sigur.

Criza

Perioada de criză este cea în care au loc certurile de proporţii şi apar plângeri legate de incapacitatea partenerului de a vă satisface dorinţele, exprimate sau nu. Unele persoane care intră în perioada de criză în cuplu caută în partener soluţia la singurătate. Altele încearcă să rezolve problema, îşi dau seama că această situaţie este una temporară şi merg mai departe, consolidându-şi relaţia. Cele mai multe, însă, rămân ani în şir în acest stadiu de certuri fără să se ajungă la vreun rezultat, în timp ce alte cupluri se destramă în această perioadă critică.

Conservarea

După ce au trecut de toate certurile, frustrările şi dezamăgirile, partenerii încep să se privească obiectiv, se acceptă cu bune şi rele şi încearcă să-şi construiască o relaţie cât mai solidă. Îşi dau seamă că dincolo de frustrări şi nemulţumiri pot „lucra“ împreună, pot face compromisuri, pot să-şi respecte spaţiul personal şi personalitatea, astfel încât din acest moment relaţia se îndreaptă în cea mai bună direcţie posibilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS