16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentaţie pentru unghii sănătoase

Alimentaţie pentru unghii sănătoase

La fel ca în cazul pielii şi al părului, sănătatea unghiilor este influenţată de ceea ce mâncăm, iar soluţia pentru unghii puternice şi sănătoase este să includem în dietă şi acele alimente care au efecte directe asupra lor, se arată într-un articol publicat pe site-ul femeia.ro. Părul şi unghiile conţin aceeaşi proteină, numită cheratină, astfel că alimentele care vor hrăni din interior părul vor fi benefice în egală măsură şi unghiilor.
O serie de alegeri în ceea ce priveşte stilul de viaţă joacă un rol extrem de important pentru sănănatea unghiilor. Fumatul, afecţiunile circulatorii, tulburările glandei tiroide şi tulburările de metabolism afectează sănătatea unghiilor, însă aceasta poate fi întreţinută prin consumul unor substanţe şi alimente benefice.

Vitaminele H şi A

Biotina sau vitamina H este esenţială pentru unghii sănătoase, spun medicii. Potrivit acestora, biotina trebuie asimilată în cantităţi cuprinse între 25 şi 40 de micrograme în fiecare zi, iar cele mai bune surse de biotină sunt drojdia de bere, laptele integral, soia, organele de la animale şi gălbenuşul de ou.
Vitamina A este şi ea la fel de importantă pentru unghii sănătoase. Ideale sunt sursele naturale de vitamină, însă atenţie – excesul de vitamina A din suplimente nutritive poate duce la căderea părului. Potrivit nutriţioniştilor, vitamina A se găseşte în mod natural în alimente de origine animală precum ouă, ficat, peşte gras (hering, anşoa, macrou), lapte integral şi produse lactate nedegresate (smântână şi unt). De asemenea, uleiul de ficat de cod este o sursă excelentă de vitamina A.
Provitamina A (beta caroten) este însă de origine vegetală. Legumele şi fructele verzi (spanac, salată verde), galbene (lămâie, grepfrut) sau portocalii (mango, portocale, morcovi) sunt surse bogate în provitamina A.

Proteine

Părul şi unghiile au în componenţa lor şi proteine, iar un aport insuficient va restricţiona direcţionarea de proteine către păr şi unghii, metabolismul acoperind, în primul rând, necesarul organic de proteine. Alimentele care conţin un anumit tip de aminoacid ce produce cheratina, numit cisteină, pot avea un rol benefic pentru sănătatea părului şi a unghiilor. Carnea de porc, broccoli, germenii de grâu şi ardeiul roşu sunt alimente ideale pentru a vă asigura necesarul de cisteină, deci şi unghii sănătoase.

Fier şi zinc

Se crede că petele de culoare albă de pe suprafaţa unghiilor ar indica un exces de calciu. Medicii spun însă că este vorba doar de un mit. În schimb, aceste puncte albe ar putea trăda carenţa de zinc, un mineral esenţial pentru piele, păr şi unghii sănătoase, şi care este, de altfel, o substanţă extrem de importantă pentru imunitatea organismului. Potrivit nutriţioniştilor, cele mai bune surse de zinc şi fier sunt carnea roşie şi fructele de mare – amândouă fiind esenţiale pentru formarea cheratinei.
Surse bune de fier şi zinc sunt şi legumele cu frunze verzi, varza, ţelina şi rădăcinoasele, în general, dar şi seminţele, nucile şi boabele de fasole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS