10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTusea, provocată de răceală sau de alergii?

Tusea, provocată de răceală sau de alergii?

Tusea iritantă este, de obicei, unul din primele simptome ale răcelii, însă poate fi şi un semn care trădează prezenţa uneia sau mai multor alergii. Cum ştiţi însă dacă tuşiţi din cauza răcelii sau a unei alergii?

Site-ul sfatulparintilor.ro atrage atenţia asupra faptului că există câteva diferenţe notabile, prezentându-vă câţiva dintre factorii care fac deosebirea între tusea cauzată de răceală şi cea provocată de alergie.
Tusea este un reflex care ajută la protejarea plămânilor de iritaţii sau de substanţe periculoase, printre acestea numărându-se alergeni, virusuri, bacterii şi fum. Tusea ajută, de asemenea, la curăţarea mucusului produs de răceală, alergii sau alte boli de sezon precum gripa. Răceala şi alergia au multe simptome asemănătoare, printre acestea numărându-se tusea, curgerea nasului şi strănutul, iar, dacă aveţi astm, ambele probleme de sănătate vă vor cauza respiraţie şuierătoare şi gâfâitoare. Chiar dacă există aceste „elemente“ comune, răceala şi alergiile sunt boli distincte, produse de cauze diferite.

Alergii versus răceală

Alergiile sunt cauzate de o sensibilitate anormală a sistemului imunitar la stimuli care în mod normal sunt inofensivi, de exemplu, praf, polen, păr de animale. Alergiile nu sunt infecţioase şi nici contagioase, iar o caracteristică a lor este faptul că pot apărea ciclic, spre exemplu, dacă tusea începe în sezonul polenului, ea va dispărea imediat ce acesta se încheie. Alergiile pot include frecvent simptome pe termen lung, mai ales în cazul persoanelor care prezintă multiple alergii, însă tusea este mai puţin frecventă decât cea provocată de o răceală. În plus, alergiile nu cauzează febră, durere sau inflamarea glandelor, în schimb sunt asociate cu iritaţii şi senzaţii de mâncărime la nivelul  ochilor.
Pe de altă parte, răceala este cauzată de infecţii virale ale nasului şi gâtului, este infecţioasă şi contagioasă, iarna fiind anotimpul în care această problemă apare cu predilecţie. În general, simptomele unei răceli durează o săptămână – două, iar tusea este un simptom mult mai frecvent în cazul răcelii decât în cazul alergiilor. Rareori tusea provocată de răceală este asociată şi cu senzaţie de mâncărime la nivelul ochilor, în schimb în cazul acestei afecţiuni gâtul doare, câteodată apare febră asociată cu dureri ale corpului, iar unele glande sunt inflamate.
Cea mai bună modalitate de a afla dacă aveţi o infecţie respiratorie sau o alergie este să mergeţi la doctorul de familie sau la pediatru, în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă astfel de simptome. Medicul va analiza situaţia, evaluând nu doar tipul simptomelor, ci şi durata acestora. Puteţi fi de folos doctorului dacă ţineţi o „evidenţă“ a simptomelor – când au apărut, cât de mult durează şi în ce fel de activităţi eraţi implicat în momentul în care a început tusea.

Cum se pot trata răcelile şi alergiile

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi când începeţi să tuşiţi este să determinaţi cauza acestei probleme. În cazul în care tusea este inexplicabilă, mergeţi la doctor pentru a primi un diagnostic pertinent şi pentru a vă fi recomandat cel mai potrivit tratament.
Deşi nu există un tratament comun pentru răceală şi alergie, puteţi încerca totuşi câteva remedii care s-ar putea să vă fie de folos, până când reuşiţi să ajungeţi la medic. Vă puteţi trata cu antihistaminice, care să oprească reacţia alergică şi să reducă strănutul şi curgerea nasului. De asemenea, puteţi folosi descongestionante care hidratează mucoasa nazală şi reduc senzaţia de nas înfundat sau sprayuri saline, pentru a descongestiona nasul şi pentru a elimina alergenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS