22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlata cu cardul la vânzătorii ambulanţi din Suedia

Plata cu cardul la vânzătorii ambulanţi din Suedia

Vânzătorii ambulanţi care distribuie revista Situation Stockholm, majoritatea persoane fără adăpost, au început să folosească terminale de plată cu cardul pentru a primi donaţii, scrie site-ul descopera.ro.

Începând cu luna septembrie a acestui an, cei 350 de distribuitori ai revistei din capitala Suediei au fost „dotaţi“ cu cititoare de carduri bancare. Revista distribuită de persoanele fără adăpost din Stockholm costă 50 de coroane (5,7 euro), iar vânzătorii ambulanţi păstrează 50% din banii strânşi. „Tot mai mulţi dintre vânzătorii noştri reclamau că oamenii nu mai au bani cash, ne spun asta de mult timp. Putea deveni frustrant, dar acum există posibilitatea de a vinde ziarul“, a declarat directorul general al revistei Situation Stockholm, Pia Stolt.
Publicaţia putea fi cumpărată şi prin SMS, dar conducerea trustului a decis să implementeze şi acest sistem de plată cu cardul, reacţia publicului fiind pozitivă.
„Înainte, toţi oamenii de pe stradă spuneau că nu au bani cash sau că nu pot plăti prin SMS deoarece folosesc un telefon de la companie. Acum nu mai au cum să scape. Accept carduri, plăţi prin SMS şi numerar, chiar şi dolari sau euro“, a declarat Stefan Wikberg, unul dintre vânzătorii volanţi, care distribuie revista de 14 ani.

Sistem financiar special în Suedia

Potrivit specialiştilor de la Bloomberg, situaţia reprezintă o premieră la nivel mondial, într-o economie unde numerarul este pe cale de dispariţie, iar aproape toate tranzacţiile sunt efectuate electronic.
Sistemul financiar stabil din Suedia şi o populaţie bine educată în ceea ce priveşte noile tehnologii au eliminat aproape în totalitate banii cash din economia acestei ţări.
Datele făcute publice de Banca Reglementelor Internaţional, bancnotele şi monedele au fost folosite anul trecut în numai 2,7% din tranzacţiile din Suedia, faţă de o medie de 9,8% la nivelul Zonei Euro şi 7,2% în Statele Unite.
Unii retaileri şi furnizori de servicii din Suedia nu mai acceptă deloc numerar, doar 30% dintre tranzacţiile retail din Suedia fiind efectuate în cash.
Nordea, SEB şi Swedbank, cele mai mari bănci suedeze, au oprit operaţiunile cu numerar în trei sferturi din sucursalele locale, pe măsură ce populaţia a trecut la carduri bancare, internet şi plăţi prin intermediul telefonului mobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS